ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han skildrar ett Europa i förfall

Anders Göransson · 7 Nov 2013
Uppdaterad 8 Nov 2013
Material ur Jan Jörnmarks nya bok "Krisen" ställs ut på Kungliga myntkabinettet i Stockholm.

Material ur Jan Jörnmarks nya bok "Krisen" ställs ut på Kungliga myntkabinettet i Stockholm. Foto: Gustav Gräll


Övergivna industrilokaler, avbrutna motorvägsbyggen, förfallna och ödsliga byggnader. I suggestiva bilder skildrar Jan Jörnmark, dokumentärfotograf och docent i ekonomisk historia, ett förfallet Europa i spåren av ekonomisk förändring.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Jan Jörnmark
Foto: Jan Jörnmark
Foto: Jan Jörnmark
Foto: Jan Jörnmark
Foto: Jan Jörnmark
Foto: Jan Jörnmark
Foto: Jan Jörnmark
Foto: Jan Jörnmark
Foto: Jan Jörnmark
Foto: Jan Jörnmark
Foto: Jan Jörnmark
Foto: Jan Jörnmark
Foto: Jan Jörnmark
Foto: Jan Jörnmark

Efter att i hela sitt vuxna liv ha skrivit och föreläst om strukturomvandling började Jan Jörnmark för ett drygt decennium sedan att fotografera gamla, övergivna industrimiljöer. Det har lett till flera böcker, som nått läsare långt utanför de akademiska kretsar författaren kommer ifrån.

Hans nya bok heter "Krisen", och skildrar det moderna Europas industriella framväxt och förfall.

– De här platserna speglar samhällsomvandling, och det är vad jag skrivit om sedan jag var 25. Många av dem blir, när de förfaller, närmast surrealistiska eller abstrakta, upplösta, säger Jan Jörnmark till Metro.

Ser du någon skönhet i detta?

– Det är klart att jag gör. De har en makalös estetik i sitt förfall. De kanske inte är det primära för mig, jag tänker på mig själv som en dokumentär fotograf, men det är nästan omöjligt att inte fångas av det. 

Förutom bilderna innehåller boken tre olika berättelser där bland andra en italiensk oljemagnat, revolutionären Leo Trotskij och den svenska industrimannen och Metrogrundaren Jan Stenbeck spelar viktiga roller. 

LÄS MER: Här är världens mest övergivna platser

Miljöerna i boken är dystra, men Jan Jörnmark ser inte sig själv som civilisationskritiker.

– Jag är inte emot eller för det här. Det vore som att säga: "Där kommer en tsunami. Jag är emot tsunamin, nu ställer jag mig här och blir bortspolad." Jag försöker att skriva om det som händer dokumentärt.

Samtidigt konstaterar han att Europa rent objektivt har ett antal allvarliga utmaningar framför sig.

– Det handlar om att industrin hela tiden påverkas av resten av världen, att stora regioner - som Bergslagen i Sverige, Vallonien och östra Tyskland - blir avfolkade, att industrikriser har blivit regionkriser, att befolkningen åldras. Det är objektiva jävla fakta, och vi måste hantera dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro