ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han skjuter fiender när barnen sover

Andreas Jelvefors · 23 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Benny Carlsson spelar dataspel 40 timmar i veckan. Just nu är det ”Call of duty 4” som gäller. 

Benny Carlsson spelar dataspel 40 timmar i veckan. Just nu är det ”Call of duty 4” som gäller. 


klar

Artikellänk är kopierad

När frun och barnen sover skjuter Benny Carlsson ihjäl fiender. Totalt lägger han 40 timmar i veckan på att spela ”Call of duty” på nätet med sin spelklan.– Jag sover mycket mindre. Max sex timmar per natt, säger han.

35-årige småbarnspappan Benny Carlsson jobbar heltid som processutvecklingsansvarig på ett färgföretag. Men lika mycket tid som han lägger på jobbet spenderar han framför datorn.– Det är min enda hobby för tillfället. Det är väl tur det, säger han.

Hans fru är en flitig datoranvändare och hans åttaårige son har precis börjat spela. Han tycker inte att hans spelande går ut över hans roll som pappa.– Jag har satt som regel att inte spela så mycket när de är vakna, säger han.

Just nu går det mesta av fritiden till att administrera en nät-tävling i ”Call of duty 4” med priser på upp till 10 000 kronor. – Det är som en drog, säger Benny Carlsson.

"Ett generationsfenomen"

SPELANDE. Den första ­data­spelgenerationen klamrar sig envist fast i spelandet. Detta trots att de hunnit bli heltidsarbetande ­små­barns­föräldrar.

Undersökningar från dataspelsbranschen visar att två av tre vuxna i åldern 30 till 44 år spelar dataspel. Var tredje spelar flera gånger i veckan.– Många tror att dataspelande är ett ungdomsfenomen. Men det är ett generationsfenomen. Man tar med vanorna och fortsätter spela, säger, Monica Djerf-Pierre, docent vid institutionen för journalistik och masskommunikation i Göteborg, som forskat på vuxnas onlinespelande.

Spelarna i den här åldersgruppen ägnar i genomsnitt 73 minuter per dag till spel.

Hur hinner de när de har familj och arbete?– I vissa familjer orsaker det här stora konflikter. Man förhandlar om speltid, precis som med träning och övriga nöjen. Andra varianter är att man får partnern intresserad av detta.

Barnen då?– Man spelar när barnen sover. Och det finns exempel på att jobbet blir lidande, säger Monica Djerf-Pierre.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro