ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han skrev soundtracket till Tunisiens uppror

Moa Kärnstrand · 29 Sep 2011
Uppdaterad 30 Sep 2011

Hans Rais lebled” blev låten som ackompanjerade den tunisiska revolutionen. Metro träffar El General, hiphoparen som fick ett folk att våga resa sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Tunisiens röst, har han kallats. El Generals politiska hiphop spelade en central roll i vårens revolution i Tunisien och med textrader som ”herr president, ditt folk är dött. Människorna äter från soporna” eldade den på folkets missnöje över landets president Ben Ali via Facebook, Youtube och Twitter.

När du går på gatorna i Tunisien i dag, känner folk igen dig? – Såklart att det händer att folk kommer fram. Jag har blivit känd i Tunisien, en av de första kändisarna. Men det är inte viktigt, jag hade fört samma kamp i alla fall. Det har aldrig varit mitt mål att bli känd.

Din låt ”Republikens president” blev en gnista som eldade på folkets uppror i Tunisien. Det sägs att egyptierna på Tahir-torget lyssnade på den. Hur började det? – Jag har alltid skrivit om politik och sådana viktiga saker, aldrig om kärlek. Rais lebled var inte min första låt, jag släppte en i december också som påverkade folk väldigt mycket. Efter att jag släppt den kom polisen och tog mig, eftersom jag riktat så stark kritik mot presidenten. Jag satt hos polisen i tre dagar. Egentligen hade de tänkt skada mig, det är jag säker på, men någonting hände. Medierna hade fått veta att jag blivit fångad och presidenten beordrade att polisen inte skulle göra något mot mig, han blev rädd att det skulle bli en stor grej.

Var du rädd? – Naturligtvis. Men jag har inte tänkt mycket på rädslan för om jag tänkt på den skulle jag inte ha skrivit låtarna.

Du har blivit utnämnd till en av världens hundra mest inflytelserika av tidingen Time. Hur kände du när de demonstrerande massorna lyssnade på din musik för att få kraft? – Jag var stolt, kände glädje. Det har påverkat mig att mina ord har gett folk styrka. Jag kände att även om jag dött där och då skulle jag inte blivit ledsen.

Hur är det i Tunisien i dag? – Det är oklart. Naturligtvis är jag glad för det som hänt, men vi måste fortsätta, vi är inte klara ännu.

Hur kommer du att fortsätta? – Jag har kritiserat de nya politiker som tog över och jag fortsätter att göra det. Det finns ingenting jag inte sagt, jag har till och med kallat dem politiska hundar. Jag har skrivit en låt som heter ”Andra revolutionen”, för vi behöver en sådan. Men nu är jag i en period då jag måste ta en paus, titta på lite, och låta folket agera.

Kommer de unga att fortsätta kämpa? – Ungdomarna i Tunisien är uppdelade i två delar, det finns unga som vill kämpa vidare och det finns unga som inte bryr sig om någonting, därför är det svårt att veta om det blir någon fortsättning. Vissa människor har börjat glömma att det varit en revolution.

Bara 22 år gammal har El General, eller Hamada Ben Amor som han egentligen heter, utsetts av Time till en av världens hundra mest inflytelserika personer.
Bara 22 år gammal har El General, eller Hamada Ben Amor som han egentligen heter, utsetts av Time till en av världens hundra mest inflytelserika personer.
klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro