ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han skulle ena Europas högerpopulister i The Movement – men vad hände?

Johan Wikén · 3 Maj 2019
Uppdaterad 3 Maj 2019
Uppståndelsen runt Europa-äventyret har svalnat för Trumps före detta chefsstrateg.

Uppståndelsen runt Europa-äventyret har svalnat för Trumps före detta chefsstrateg. Foto: Montage/TT


Steve Bannon skulle mobilisera Europas högerpopulister inför EU-valet. Projektet, som går under namnet The Movement, blev en världsnyhet förra året. Men uppståndelsen avtog. Vi undrar vad som hände?

klar

Artikellänk är kopierad

London, juli 2018. I den exklusiva stadsdelen Mayfair samlas högerpopulister under hemliga former för middagar och diskussioner om Europas framtid.

Huvudperson är Steve Bannon, mannen som har beskrivits som hjärnan bakom Donald Trumps lyckade presidentvalskampanj. Han är på plats för att försöka mobilisera de högerpopulistiska krafterna inför valet till Europaparlamentet i maj 2019.

Runt middagsborden återfinns några av de mest omtalade politikerna och debattörerna från de kretsar som Steve Bannon vill ena.

En av de inbjudna är den tidigare SD-toppen Kent Ekeroth, som numera är en tydligare del av den främlingsfientliga sajten Samhällsnytts redaktion. Ekeroth och Bannon, som har en bakgrund på den högerextrema nyhetssajten Breitbart News, diskuterar bland annat det problematiska med att annonsörer bojkottar deras sajter.

En annan av gästerna är den belgiska advokaten och populistledaren Mischaël Modrikamen. Han och Steve Bannon fattar omedelbart tycke för varandra. ”Steve kunde avsluta mina meningar och jag hans”, berättar Modrikamen senare i en intervju med brittiska BBC.

Mötet mellan de två skulle lägga grunden för den nya Rörelsen.

Vad är The Movement?

I januari 2017, inspirerad av Donald Trumps presidentvalseger, registrerade Mischaël Modrikamen stiftelsen The Movement på sin hemadress i Bryssel.

I stadgarna som lämnades in till belgiska myndigheter stod det bland annat att målet med stiftelsen var att öka länders självbestämmande, stärka gränser och att bekämpa radikal islam, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Men projektet lades snabbt på is och väcktes inte till liv igen förrän det där mötet mellan Modrikamen och Bannon på ett hotell i Mayfair i London. Med hjälp av Steve Bannons personliga förmögenhet skulle rörelsen kunna bli verklighet.

Under 80-talet gjorde Bannon karriär på den multinationella investmentbanken Goldman Sachs. Det öppnade i förlängningen upp för en producentroll inom filmbranschen i Hollywood och en rad lyckosamma investeringar.

En uppmärksammad detalj är att Bannon i början av 90-talet ska ha förhandlat till sig en del av rättigheterna till succéserien Seinfeld – vilket gör att han än i dag tjänar pengar varje gång en repris sänds. Något som inte föll Seinfeld-skaparen Larry David i smaken.

– Jag hade ingen aning om att han profiterade på arbetsamma judars jobb, sa han till The New Yorker i april 2017.

Pengarna fanns alltså där för att sjösätta The Movement.

Den 20 juli 2018 publicerade den amerikanska nyhetssajten The Daily Beast en intervju med Steve Bannon där han avslöjade planerna på att samla Europas högerpopulister i den nya rörelsen.

Donald Trump, Michael Flynn och Steve Bannon i Vita huset i januari 2017. De två senare har fått sparken sedan dess. Foto: TT/AP
Donald Trump, Michael Flynn och Steve Bannon i Vita huset i januari 2017. De två senare har fått sparken sedan dess. Foto: TT/AP

The Movement skulle erbjuda gratis rådgivning, hjälp med väljarundersökningar, dataanalyser och mycket mer. Tanken var att det skulle bli en motpol till finansmannen och filantropen George Soros stiftelse Open Society Foundations.

I artikeln pratar Bannon om sin vision om att skapa en ”supergrupp” i Europaparlamentet som skulle kunna utgöra så mycket som en tredjedel av parlamentarikerna efter valet 2019.

Det blev en världsnyhet.

Under sensommaren och hösten 2018 kunde vi läsa rubriker om att Steve Bannon ville ”upprätta krigsrum” och ”samla högerextrema krafter i Europa”. Bannon förklarade att ”partier som Sverigedemokraterna eller Sannfinländarna är perfekta medlemmar”.

Den amerikanska dokumentärfilmaren Alison Klayman är en av de journalister som har kommit närmast Steve Bannon. Under mer än ett års tid följde hon Trumps tidigare chefsstrateg. Det resulterade i dokumentären ”The Brink”, som hade Sverigepremiär den 19 april.

Hon var med när nyheten om The Movement spreds över världen.

– Bannon var väldigt fokuserad på att få ut den här nyheten och blev därför nöjd när den plockades upp av mainstream-media överallt. Jag tror att han lika mycket försökte få sig själv att fortsätta vara viktig, mäktig och relevant som han faktiskt försökte uppnå något i Europa, säger Alison Klayman till Metro.

Vad hände med The Movement?

EU-valet i maj 2019 närmar sig. Samtidigt har uppståndelsen runt The Movement avtagit. Steve Bannon och Mischaël Modrikamens mål att samla Europas högerpopulister verkar ha gått trögare än förväntat.

I mars i år kunde vi i stället läsa rubriker som ”Hur Steve Bannon försökte – och misslyckades – att splittra Europa” och ”Ingen vill starta en populistisk revolution med Steve Bannon”.

Enligt BBC hade The Movement endast lyckats skrapa ihop tre officiella medlemmar.

En orsak är att rörelsen har stött på en hel del problem med nationella regelverk och lagar.

– Vi gör inte opinionsundersökningar eller upprättar ”krigsrum” eftersom advokater har sagt till oss att det är olagligt i vissa länder och vi vet att vi blir noga övervakade, så vi vill inte göra någonting som strider mot lagen. Vad vi gör är workshops, konferenser och pratar med likasinnade, har Bannon sagt enligt nyhetssajten Politico.

Ett annat problem verkar vara Steve Bannon själv.

Marine Le Pen, ledare för franska Nationell samling och ett av de tyngsta namnen inom populist-Europa, har till exempel sagt att hon är tveksam till att Bannon skulle kunna ha någon påverkan eftersom han inte ”kommer från ett europeiskt land”.

Steve Bannon och Marine Le Pen vid en konferens den 10 mars 2018 i franska Lille. Foto: TT/AP
Steve Bannon och Marine Le Pen vid en konferens den 10 mars 2018 i franska Lille. Foto: TT/AP

Sverigedemokraterna slog fast att de ”inte är intresserade av Steve Bannon som person eller politiker” och att Kent Ekeroths möte med Bannon var på eget initiativ, i en artikel i Aftonbladet den 26 juli 2018.

Enligt Gustav Ericson, pressassistent på Sverigedemokraterna, är det en hållning som partiet fortfarande står fast vid. I ett mejl till Metro skriver han att SD inte haft kontakt med någon representant från The Movement. I övrigt har de ingenting nytt att kommunicera i frågan.

Men att bara beskriva Steve Bannons Europa-äventyr som ett misslyckande är en förenkling, enligt dokumentärfilmaren Alison Klayman.

– The Movement kom aldrig riktigt till stånd. Men jag tänker att om du bara tittar på själva projektet och ser det som ett misslyckande så missar du den större bilden: oavsett om Bannon är central eller inte inom en organisation så har han sammanfört folk och uppmuntrat dem att se sig som förenade genom nationalismen, säger hon.

Hur tror du att Steve Bannon själv ser på The Movement?

– Jag tror att han skulle prata bort det och få det till att han tvingades sluta när han insåg att lagen stoppade honom från att göra många av de saker han hade lovat. Men han vill fortfarande framstå som inflytelserik och fortsätter att åka på resor till Italien till exempel, säger Alison Klayman.

Tanken var att The Movement skulle ha anordnat en konferens för 20-30 populistgrupperingar i Bryssel i januari. Men den har skjutits på framtiden och det verkar inte alls säkert att den kommer bli av innan EU-valet.

I en intervju med Politico i början av mars berättar Mischaël Modrikamen att planerna för rörelsen har skalats ner.

– Bannon har varit lite för optimistisk över vad som var möjligt att uppnå.

Frågan är om de två fortfarande avslutar varandras meningar.

pil
Fakta: Det här är Steve Bannon

Amerikanen Steve Bannon, 65 år, har en bakgrund som chef på den högerextrema nyhets- och opinionssajten Breitbart News.

Han blev en del av Donald Trumps presidentvalskampanj 2016 och beskrivs ha haft en central roll för att det till slut blev Trump som vann presidentvalet.

Efter valet utsågs Steve Bannon till Trumps chefsstrateg och fick en plats i det nationella säkerhetsrådet. Han uppges bland annat ha varit en av initiativtagarna till Trumps kritiserade inreseförbud.

I augusti 2017 sparkades Bannon av presidenten och lämnade omedelbart sin tjänst.

Steve Bannon gick tillbaka till Breitbart men fick lämna sajten i början av 2018. Därefter började hans äventyr i Europa.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro