ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han stred mot Skråmo – nu vill Jesper Söder få hem IS-terroristens barn

Jesper Lindqvist · 19 Apr 2019
Uppdaterad 19 Apr 2019
Jesper Söder, som tidigare har stridit mot IS i Syrien, vill att Sverige hjälper till att få hem IS-anhängarnas barn.

Jesper Söder, som tidigare har stridit mot IS i Syrien, vill att Sverige hjälper till att få hem IS-anhängarnas barn. Foto: Christine Olsson/Magnus Wennman/TT


Tillsammans med kurdiska YPG stred Jesper Söder mot IS i Syrien. Nu vill han se att IS-medlemmarnas barn får hjälp att komma hem till Sverige. "Barnen är inte ansvariga för föräldrarnas val", säger han till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Som en av få svenskar har Jesper Söder stridit i Syrien för den kurdiska milisen i kampen mot IS. Han har även varit aktiv i debatten som rör terrororganisationen, framför allt gällande de som återvänder efter att ha anslutit sig till IS.

För SVT berättar nu Jesper Söder om sin syn på IS-resenärernas barn. Frågan har under den senare tiden aktualiserats, inte minst efter rapporten om att IS-krigaren Michael Skråmo är död, och att hans sju barn nu är föräldralösa nere i Syrien.

Enligt Söder är det självklart att Sverige ska hjälpa till och få hem alla barn som är svenska medborgare.

– De här barnen har blivit upplärda, de har blivit hjärntvättade. Barnen borde inte straffas för deras föräldrars val. Jag tycker att det är vår skyldighet att ta hem dem om de är svenska medborgare, så länge man kan garantera att de inte får vara kvar hos sina föräldrar. I andra fall tycker jag inte det eftersom de då är en fara för Sverige i framtiden, säger han till SVT.

”Är det inte psykisk misshandel?”

Metro har i flera omgångar skrivit om frågan som rör de svenska barn som nu är fast i Syrien. En undersökningvisar att mer än varannan svensk inte vill att Sverige ska hjälpa till att få hem barnen till IS-anhängare. Samtidigt har organisationen Rädda Barnen, i ett brev till statsminister Stefan Löfven, krävt att regeringen hjälper dessa barn att komma hem.

Såväl Stefan Löfven som utrikesminister Margot Wallström har tidigare uttalat sig om svårigheterna med att få hem barnen från Syrien, något som Jesper Söder har förståelse för.

– Samtidigt tycker jag att man fråntar barn ifrån föräldrar i Sverige för mycket mildare saker som till exempel våld eller missbruk, vad är det jämfört med att hjärntvätta sina barn till att vara IS-soldater? Är inte det psykisk misshandel? säger han till SVT.

Söder: ”Fått en förståelse för vad IS är”

Även terrorforskaren Magnus Ranstorp har tidigare pekat ut fördelarna med att ta hem barnen från Syrien, även om han också ser svårigheterna med detta.

– Regeringen sitter nu i en riktig rävsax, man vill inte öppna upp Pandoras ask genom att börja försöka få hem vissa individer. Det skulle kunna leda till ännu mer kritik. Därför säger man helt enkelt nej till alla. Jag tror dock att det kan finnas rent humanitära skäl att ändå försöka. De riktigt unga barnen behöver inte växa upp och bli extremister om man agerar rätt, har han tidigare sagt till Metro.

I SVT:s intervju säger Jesper Söder också att alla IS-medlemmar per definition inte är onda, och att han har träffat anhängare som behandlat honom väl.

– Jag har fått en helt annan förståelse för vad IS är. Det är bland annat människor från Irak och Syrien, som inte haft något annat val än att jobba för IS. Det blir en ögonöppnare när man har varit där så länge som jag har varit, och jag har fått mer förståelse för vissa av dem. Däremot har jag ingen respekt för de som har rest dit från väst, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro