ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han vill få snurr på vindkraften

Aron Andersson · 5 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Hans Bernhoffs företag Vertical Wind har ansökt om 5 Vinnovamiljoner för att göra en prototyp av ett vindkraftverk.

Hans Bernhoffs företag Vertical Wind har ansökt om 5 Vinnovamiljoner för att göra en prototyp av ett vindkraftverk. Foto: Mikael Wallestedt


klar

Artikellänk är kopierad

Han vill ha 5 miljoner kronor för att bygga ett vertikalt vindkraftverk. Tekniken ska slå ut dagens vindkraft.– Energi är den största handelsvaran i världen, med mycket större potential än till exempel mobiler. Och vindkraft är den energikälla som byggs ut snabbast, säger Hans Bernhoff, lektor på Uppsala universitet och en av grundarna av Vertical Wind.

Enligt honom är ett vertikalt vindkraftverk mer kostnadseffektivt, vilket beror på att konstruktionen består av färre rörliga delar, i själva verket bara turbinen och axeln. Dagens vertikala turbiner fångar dock bara upp till 40 procent av vinden. Motsvarande för propellerturbiner är 50 procent.

Men enligt Hans Bernhoff fokuseras det oftast för mycket på turbinen. Han menar att det finns fyra delar i vindkraftverk som alla är lika viktiga.– Turbinen fångar in vinden, strukturen ser till att allt håller ihop och inte blåser omkull, generatorn omvandlar mekanisk energi till elektrisk och slutligen kopplar nätanslutningen in allt i nätet.

Att generatorn är placerad på marken i ett vertikalt vindkraftverk gör att även installationen är mycket billigare.

Med pengar från Vinnova skulle Vertical Wind konstruera en prototyp av vindkraftverket som är 16 gånger större än det som redan står i Marsta, norr om Uppsala. År 2009 skulle det stå färdigt och Hans Bernhoff menar att lösningen har goda framtidsutsikter.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro