ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han vill se ett sprututbytesprogram i Göteborg

Peter Löwendahl · 4 Sep 2013
Uppdaterad 4 Sep 2013
Han vill se ett sprututbytesprogram i Göteborg Förutom att motverka spridning av Hepatit b och c och HIV, menar Arvin Yarollahi, läkare, att rena sprutor sparar samhället pengar på fler sätt. – Till exempel innebär det att sprutor med vanliga bakterier inte infekterar missbrukarna och belastar sjukvården när bakterien sprider sig, och de måste läggas in på sjukhus, säger han.

Han vill se ett sprututbytesprogram i Göteborg Förutom att motverka spridning av Hepatit b och c och HIV, menar Arvin Yarollahi, läkare, att rena sprutor sparar samhället pengar på fler sätt. – Till exempel innebär det att sprutor med vanliga bakterier inte infekterar missbrukarna och belastar sjukvården när bakterien sprider sig, och de måste läggas in på sjukhus, säger han. Foto: Dragan Mitrovic


Starta ett sprututbytesprogram i Göteborg. Det uppmanar läkaren Arvin Yarollahis Göteborgs politiker till i ett Facebookupprop. Men en majoritet står fast vid sitt nej.

klar

Artikellänk är kopierad

Under 2010 debatterades ett sprututbytesprogram i Göteborg, i samband med att regionen vill inleda en diskussion om att starta ett sådant. En majoritet av politikerna i kommunstyrelsen tackade dock nej – redan innan diskussionen kunde inledas.

Det vill läkaren och medgrundaren till Centrum för narkotikavetenskap Arvin Yarollahi ändra på.

– Det är lätt att propagera mot det här, men om man är insatt i problemet så ser man det ur ett helt annat perspektiv. Du skulle aldrig acceptera om sjuksköterskan tog en använd spruta vid blodprovtagningen, säger han.

Han har startat vad han kallar en virtuell manifestation på Facebook som heter ”Inför ett sprutbytesprogram i Göteborg!” Den 31 oktober kommer han att mejla politikerna i Göteborgs kommunstyrelse med en uppmaning om att tänka om i frågan. I dagsläget har 1 000 personer anslutit sig, och både Folkhälsoinstitutet och Smittskyddsinstitutet förespråkar ett sprututbytesprogram. Men i och med att både Socialdemokraterna och Moderaterna säger nej, har den sidan majoritet i kommunstyrelsen.

– Vissa politiker i Göteborg har beslutat sig för att det här är ingenting de vill ha att göra med, där den främsta anledningen är att de ser en risk att fler blir missbrukare. Men det finns forskning som har motbevisat detta, du går inte och börjar injicera heroin för att det finns rena sprutor, säger Arvin Yarollahi. 

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro