ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Han vill se Skåne som ett eget land

Johan Mårtensson Bornudd · 21 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Poulsen hoppas kunna leda Skåningarna till självständighet efter nästa val.
Erik Poulsen hoppas kunna leda Skåningarna till självständighet efter nästa val.Foto: Jenny Maria Nilsson

Snart blir Skåne en själv­ständig stat. I alla fall om de lokalpatriotiska partierna får bestämma. – Vi måste bryta oss loss från Sverige för att få tillbaka den skånska själen, säger Erik Poulsen, språkrör för Befria Skåne från Sverige.Sedan mycket ung ålder har han drömt om ett självständigt Skåne. År 1995 startade han, vid 18 års ålder, partiet Befria Skåne från Sverige tillsammans med en vän.– Skåningen har alltid blivit förnedrad av resten av Sverige. Schablonbilden av skåningen som den dumma bonden är vidrig, säger Erik Poulsen.

I förra valet låg partiet på is. Men inför nästa val räknar Erik Poulsen med att presentera konkreta metoder för hur Skåne ska bli självständigt med en egen regering.

Ska Skåne ställa upp med ett eget lag i hockey-VM?– Självklart. Vi skulle köra över Tre Kronor. Skåne skulle förresten ha landslag i alla sporter.

Det största partiet som vill göra Skåne självständigt är Skånepartiet med ungefär 500 medlemmar. Vid det senaste valet fick partiet 2 800 röster, att jämföra med 11 500 i mitten på 80-talet. Men ordförande Carl P Herslow går inte med på att raset skulle kunna bero på en förlegad ideologi.– Nej, det beror främst på vår höjda medlemsavgift, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson Bornudd
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro