ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hånade damlandslaget – nu frias elittränaren

Josefin Svenberg · 27 Sep 2013
Uppdaterad 27 Sep 2013
Elithandbollstränaren Andreas Stockenbergs twittrade sexistiskt i samband med fotbolls-EM för damer. 

Elithandbollstränaren Andreas Stockenbergs twittrade sexistiskt i samband med fotbolls-EM för damer.  Foto: Ljungström Photography


Elithandbollstränaren Andreas Stockenbergs sexistiska tweet i samband med damfotbolls-EM fick stor uppmärksamhet. Nu kan Metro avslöja att Handbollsförbundet stängde av Stockenberg – men sent på torsdagskvällen revs beslutet upp av Riksidrottsnämnden.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: twitter

"När den svenska truppen i damfotboll har middag med sina respektive så är det 40 kvinnor och 4 karlar.…", twittrade elithandbollstränaren Andreas Stockenberg i samband med fotbolls-EM i somras.

Tweeten väckte stor uppståndelse efter att Metros Jack Werner uppmärksammat den, och Stockenberg kritiserades bland annat av sin klubb Skånela vars herrlag han tränar i handbollsallsvenskan.

Under sensommaren inkom en anmälan mot Andreas Stockenberg till Svenska Handbollsförbundet, som den 12 september beslutade att ge honom 3 000 kronor i böter och stänga av honom från den 19 september till och med den 18 oktober.

– Motiveringen till beslutet var att hans inlägg på Twitter skadat idrottens anseende och inte visade respekt mot andra inom rörelsen, säger handbollsförbundets tävlingschef Ralf Lundberg.

Andreas Stockenberg överklagade domen till Riksidrottsnämnden, RIN, som behandlade ärendet vid ett sammanträde på torsdagskvällen – och upphävde handbollsförbundets avstängning av tränaren.

– Redan i förra veckan beslutade Riksidrottsnämnden att inhibera handbollsförbundets beslut, men nu togs det slutliga beslutet. Anledningen kan jag inte gå in på förrän det skriftliga beslutet med motivering är inlämnat, säger Anders Hübinette, sekreterare i Riksidrottsnämnden.

LÄS MER: Elittränare skrev sexistiskt på Twitter – kritiseras av klubben

Handbollsförbundets Ralf Lundberg ställer sig frågande till RIN:s beslut.

–Det är mräkligt om de avskriver det helt och hållet. Men det ska bli intressant att se motiveringen, eftersom det här beslutet kommer att vara vägledande när vi hanterar inlägg på sociala medier i framtiden. Det är ju väldigt nytt, säger Ralf Lundberg.

Det var inte första gången som Andreas Stockenberg anmäldes till handbollsförbundet. Så sent som i december 2012 dömdes han till en månads avstängning och 2 000 kronor i böter för osportsligt beteende mot domare.

Stockenberg: "Det var ett konstaterande"

Metro pratade med Andreas Stockenberg på torsdagskvällen, strax efter att Riksidrottsnämnden fattat sitt beslut.

– Det var rättvisan som segrade. Jag är enormt lycklig just nu, säger Skånela-tränaren.

Han berättar att han ett tag var nära att lägga av med handbollen på grund av tweeten och dess efterspel.

– Jag har fått väldigt mycket skit för det här. Och jag har verkligen fått mitt straff från föreningen – jag har fått en skriftlig varning och fått be om ursäkt. Så jag är ångerfull, även om jag kanske tycker att det blev lite väl förstorat.

Har du fortfarande den här åsikten?

– Det var ingen åsikt, det var ett konstaterande.

Men du tycker att det var fel av dig att skriva det?

– Ja, jag har lärt mig en läxa. Det kommer aldrig inträffa igen.

LÄS MER: Elittränare skrev sexistiskt på Twitter – kritiseras av klubben

LÄS MER:  "Damfotboll är fan kvinnokamp"

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro