ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Handeln med falska läkemedel ökar stort

Maria Forsström · 2 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Sverige ännu relativt förskonat från dödsfall

klar

Artikellänk är kopierad

SJUKVÅRD.  Ökningen av mängden falska läkemedel på marknaden är alarmerande. Mellan 2005 och 2010 beräknas omsättningen stiga med 90 procent. Redan nu är hälften av alla läkemedel man kan köpa på internet falska. I utvecklingsländer är siffrorna katastrofala, i Angola och Nigeria räknar man till exempel med att 70 procent av landets mediciner är falska. – I vissa länder innehåller antibiotikan ingenting alls, och de köper det till sina sjuka barn som dör i malaria. I princip är det värre än narkotikahandel, som i allmänhet är något man själv i viss mån har ansvar för, säger Björn Beermann, professor och ämnesområdeschef i medicinsk information på Läkemedelsverket.

Siffrorna kommer från Impact, International Medical Products Anti-Counterfeiting Taskforce, en specialgrupp inom Världshälsoorganisationen som bildades i november i fjol för att försöka stoppa trenden.I Sverige stoppade tullverket 6000 falska tabletter av typen Viagra förra året, vilka kom i små postpaket som är svåra att spåra. – 1000 piller tar inte stor plats, säger Per Holgersson på Tullverket.Dessutom, tillägger han, blir kopiorna bättre och bättre till utseendet, man kan inte se skillnad på dem och äkta vara.

Sverige har varit relativt skonat från dödsfall i samband med falska läkemedel – man tror att en kvinna kan ha dött av en efedrinprodukt för två år sedan – men i  USA har efedrinbaserade medel orsakat hundratals dödsfall.  – Det är viktigt att allmänheten uppmärksammas och får klart för sig att det säljs massor av farliga och inaktiva produkter på nätet, säger Björn Beermann. 

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro