ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Handikappade är oönskade grannar

Lars Carlsson · 27 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Klagande grannar sätter stopp för nybyggnationer

klar

Artikellänk är kopierad

660 handikappade väntar på egen bostad i Göteborg. Och kön bara växer. Orsaken: folk vill inte ha dem till grannar.I dag är grävskoporna på plats  i Hovås. Här ska fem ungdomar med autism flytta in. Men det satt hårt inne. När byggplanerna blev kända i våras tog grannarna strid. Inte förrän Regeringsrätten sa sitt i somras blev det grönt ljus.

I dagsläget står drygt 660 personer, barn som gamla, i kö för att få en handikappanpassad bostad i Göteborg.

– 400 av dem bedöms vara i behov en bostad inom ett år. Kön har aldrig varit längre, säger Ingela Kraft som planerar handikappbostäder i sydvästra Göteborg. Många byggplaner sinkas kraftigt av överklaganden. I dagsläget hindras drygt 50 planerade bostäder av protester från grannar där i många fall rädsla för det främmande och fördomar om handikappade förekommer som motiv, menar Ingela Kraft.

– Det är mycket frustrerande. Det kan röra sig om att folk klagar på att utsikten försvinner eller att de inte får rasta sin hund om det byggs på platsen.

I dagarna avgörs framtiden för ett planerat handikappboende på Kennedygatan i Majorna. Kommunen har frågat Svenska kyrkan om deras tomt kan få användas.– Vi har inte tagit ställning till frågan än. Men vi får använda tomten till egen verksamhet om vi har idéerna på hur vi vill använda den, säger Claes Helgesson, kyrkorådets ordförande i Karl Johans församling.

klar

Artikellänk är kopierad

Lars Carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro