ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Handikappade får sexhjälp i Danmark

Johan Nylander · 27 Feb 2013
Uppdaterad 27 Feb 2013

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Många personer med funktionsnedsättning lever i tvångscelibat. Men alla har rätt till sex, säger två danska sexologer som hjälper handikappade att få till det.

Sydsvenskan har träffat cp-skadade Tor Martin Mandrup-Møller i danska Århus. En gång varannan månad får han och hans pojkvän, som också har en cp-skada och är rullstolsbunden, hjälp att ha sex med varandra.

– Innan hade vi inte möjlighet att göra mer än att sitta nära och kramas. Men det känns som att det inte var tillräckligt, säger Tor Martin Mandrup-Møller till tidningen.

Paret hissas upp i en säng och får hjälp av en assistent att komma tillrätta. Sedan lämnas de ifred.

Sexologen Asgerbo Persson sexualvägledare Janne Jaaks driver företaget Handisex som underlättar för handikappade att ligga med varandra.

– Hos många av dem vi möter finns en frustration av att inte få ut den inneboende lusten som vi alla har. Men om man inte har möjlighet att röra sina armar eller på andra sätt inte har möjlighet att onanera, har man då inte rätt till det alls? säger Asgerbo Persson till Sydsvenskan.

Danska Socialstyrelsen lanserade förra året en handbok med sexupplärning som riktar sig till vårdpersonal. I Sverige är frågan eftersatt framhåller genusforskare som tidningen talat med.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro