ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Handikappade ska ha tvingats att tigga – ligan tog alla deras pengar

Aron Andersson · 6 Nov 2015
Uppdaterad 6 Nov 2015
Bilden har inte med fallet att göra.

Bilden har inte med fallet att göra. Foto: TT


En blind, en svårt invalidiserad och ytterligare fyra funktionsnedsatta misstänks ha tvingats tigga pengar för en kriminell liga. Nu sitter gärningsmännen inlåsta på häktet, skriver Göteborgsposten.

klar

Artikellänk är kopierad

Flera grannar har sett de misstänkta personerna gå med funktionshindrade fram och tillbaka till en lägenhet i Göteborgsområdet, skriver Göteborgsposten.

– Det har varit ett jäkla spring. Det har kommit och gått nya människor hela tiden, många är gamla och en del sitter i rullstol. Jag har tänkt att det är bulgarer eller rumäner som bor här och att de tigger, men inte att det är något kriminellt som pågår, säger en person som bor i huset till tidningen.

– Jag har sett några av de här människorna tigga i Nordstan.

►LÄS MER: Regeringen vill göra det enklare att avhysa tiggare

De fyra misstänkta, två kvinnor och två män som är bulgariska medborgare, misstänks för människohandel för tvångsarbete eller medhjälp därtill.

– Tiggarna har legat på madrasser på golvet, utom ett par av dem som inte fått plats utan sovit i bilen utanför huset, berättar vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand, för Göteborgsposten.

Redan i somras började polis spana mot gruppen och har därmed samlat både bild- och videomaterial i bevisningen. Dessutom ska 10 000-tals kronor ha beslagtagits. Men hur mycket pengar det rör sig om totalt vet inte åklagaren.

►LÄS MER: SD-politiker klädde ut sig som ”tiggare”

De funktionsnedsatta personerna som utsatts har antingen försvunnit eller placerads i boenden genom socialtjänsten. Enligt Thomas Ahlstrand varierar graden av organisation i varje fall om människohandel han driver.

– Vi har aldrig hittat någon Mister Big eller något större maffialiknande nätverk som leverera till folk riktigt högt upp. Däremot styrs tiggeriet emellanåt av grupper, där vissa är mer och vissa mindre anständiga. Sedan har vi enskilda och familjer. Ja, vi ser hela spektrat, säger han till GP.

Mats Paulsson vid polisens traffickinggrupp har jobbat med utredning och säger till GP att polisen i slutet av november kommer att presentera en rapport om tiggarnas situation i Göteborg utifrån ett människohandelsperspektiv.

►LÄS MER: Moderater kräver förbud mot tiggeri

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro