ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Handläggare: "Han borde ha rätt till asyl"

Mikael Hellmyrs · 2 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Major Win tröttnade på dödandet i Burma och deserterade. Nu hoppas han på asyl i Sverige eller Norge – chanserna är goda.

– Riskerar man förföljelse i hemlandet så har man rätt att komma hit enligt Genèvekonventionen, säger Mikael Norberg, handläggare på justitiedepartementet.I en intervju med TT säger den avhoppande major Win att han gick under jorden när militären slog till mot kloster och pagoder. Tillsammans med sin 17-årige son smugglades han över gränsen till Thailand.– Jag har riskerat livet för att slippa skjuta munkarna. Jag har lämnat allt - mitt land, mitt yrke, min hustru och två barn - nu hoppas jag att jag och min son kan få asyl i Norge eller Sverige, säger major Win.Enligt migrationsverket är det troligaste scenariot att majoren kontaktar FN:s flyktingorgan UNHCR. Dessa kommer då bedöma om Win ska få asyl i Sverige.– Han kan få komma hit enligt FN:s flyktingkvot. Får vi en asylansökan från honom kommer vi att behandla den som vilken annan, men det kommer så klart att tas hänsyn till hans förflutna, om han själv exempelvis dödat munkar. I nuläget vet vi inte så mycket om honom, säger Marie Andersson, pressansvarig på Migrationsverket.  

klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Hellmyrs
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro