ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Handläggare på Migrationsverket dödshotas under asylprocessen

Filip Häggberg · 11 Sep 2017
Uppdaterad 11 Sep 2017
Privata hot mot medarbetarna på Migrationsverket ökar, enligt huvudskyddsombudet.

Privata hot mot medarbetarna på Migrationsverket ökar, enligt huvudskyddsombudet. Foto: Marcus Ericsson/Sussande Lindholm/TT


När handläggare på Migrationsverket i Stockholm fattar beslut om avslag får flera av dem ta emot hot. Det rapporterar SVT Nyheter. Man ser sig bakom ryggen när man går ut från arbetsplatsen”, säger huvudskyddsombudet Helena Liss, till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

På Migrationsverket i Stockholm får personalen utstå dödshot, obehagliga mejl och telefonsamtal på kvällarna. Det skriver SVT Nyheter, som har gått igenom incidentrapporter under det senaste året.

Det är i samband med asylbeslut om avslag som hoten förekommer.

– Man ser sig bakom ryggen när man går ut från arbetsplatsen. Det kan vara någon som står bakom dörren. Man går med en rädsla i de fallen och det behöver bearbetas, säger Helena Liss, huvudskyddsombud på Migrationsverket, till SVT.

Enligt SVT finns det 25 incidenter under juli och augusti som handlar om hot mot en medarbetare, varav sex har blivit kontaktade privat.

Helena Liss berättar att privata hot, genom sociala medier, hembesök eller via telefon, ökar.

Migrationsverkets anställda uppmanas att vara försiktiga på sociala medier för att undvika hoten. Men de som jobbar med asylsökande ska inte behöva räkna med den här typen av hot, enligt regionchefen Magnus Rodin.

– Absolut inte, vi kan inte acceptera den här typen av hot och våld mot vår personal. Migrationsverket har ökat antalet medarbetare ordentligt på kort tid eftersom det kom väldigt många människor på kort tid för ett par år sen. Då vi har betydligt fler ärenden som är väldigt besvärliga och tuffa, har också incidentrapporteringen ökat, säger han till SVT.

Enligt Rodin så polisanmäler Migrationsverket alla hot de kan.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro