ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Handlarna hoppas på köpfest i helgen

Anders Göransson · 27 Jan 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Svenskarna fick 3 miljarder kronor mer i lönekuvertet

klar

Artikellänk är kopierad

KÖPFEST. Månadens lönekuvert innehöll över 3 miljarder kronor mer än vanligt sedan skatten dragits.Det betyder att januari – en månad då många suger på ramarna efter alla kostsamma helger – kan följas av en smärre köpfest.Åtminstone är det vad handlarna hoppas på.Det är det omdebatterade jobbavdraget som fått genomslag för första gången för landets 4,4 miljoner personer i sysselsättning.

Enligt statliga Konjunkturinstitutet (KI) höjs hushållens disponibla inkomster 2007 med cirka 40 miljarder kronor till följd av jobbavdraget.Mellan 400 och 1 000 kronor handlar det om för de flesta löntagare.De som saknar arbete har däremot ingen glädje av skattesänkningen.Effekten äts dessutom delvis upp av höjda a-kasseavgifter och slopat avdrag för fackföreningsavgiften – i snitt cirka 350 kronor per månad. KI räknar med att detta sänker hushållens disponibla inkomster med omkring 8 miljarder kronor 2007.

Hur mycket mer fick du i lön? Vad gör du för pengarna?

 Roja Rabin, 29, läkarsekreterare, Kista –  500 kronor kanske. – Gardiner till sovrummet. Jag tror inte att det blir så mycket mer. Jag ska spara till en resa. Marzie Raisi, 21, barnskötare, Spånga – Det här är min första lön. Det blir mer utgifter också, höjt pris på SL-kort och a-kassan. – Jag ska betala mina räkningar, köpa nya skor och kläder, och så ska jag resa till Los Angeles om en månad.

 Marzie Raisi, 21, barnskötare, Spånga– Det här är min första lön. Det blir mer utgifter också, höjt pris på SL-kort och a-kassan.– Jag ska betala mina räkningar, köpa nya skor och kläder, och så ska jag resa till Los Angeles om en månad.

Jens Bock, 46, kyrkovaktmästare, Järfälla– Har jag fått mer lön?  Jag tyckte väl att det var lite mycket. Det var nog över tusen kronor mer än vanligt.– Trumsaker: pedaler, cymbaler och så vidare.

Angelica Grimborg, 27, designer, Vasastan– Det blir mer pengar på lönen, men mer på a-kassan också. Jag vet inte hur många hundralappar det är.– Det är inte så stor skillnad att man gör något annorlunda med pengarna.

Hanna Kvarnhammar, 29, designer, Hägerstensåsen– Det är ju höjd a-kassa, men det blir ändå plus.– Det är inte så att man tänker på det, som med en löneförhöjning. Jag hade hellre betalat mer i skatt.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro