ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

H&M och Fortune publicerar ny 500-lista – med bara kvinnliga företagsledare

Natalie Demirian · 8 Jun 2017
Uppdaterad 8 Jun 2017

Bilden som ges av entreprenörer och företagsledare är fortfarande oerhört homogen. Det tycker H&M Foundation och den humanitära organisationen CARE. Därför har de tagit fram en annorlunda Fortune 500-lista med 500 kvinnliga företagsledare från några av de tuffaste affärsklimaten i världen.

klar

Artikellänk är kopierad

Den nya listan är en passning till den amerikanska affärstidningen Fortune Magazine.

Tidningen rankar årligen världens 500 största företag, men få kvinnor tar plats och de har inte haft en kvinna på omslaget sedan 2014.

H&M Foundation och CARE:s lista består istället bara av kvinnor – från elva utvecklingsländer – och går under namnet ”Foundation 500”-listan. Den kommer på samma sätt att publiceras Fortune magazine.

– Den här listan är ett sätt att utmana de stereotyper som råder kring vilka som vi egentligen ser som framgångsrika entreprenörer och företagsledare i dag. De här kvinnorna har verkligen lyckats mot alla odds med sina verksamheter och vi känner att det är väldigt sällan de lyfts upp på det här sättet. Det är också en blinkning till de listor som redan finns i dag när det gäller hur man porträtterar manliga företagsledare, säger Diana Amini, Global Manager för H&M Foundation, till Metro.

Projektet, som pågått under tre års tid, är ett initiativ för att bidra till att nå FN:s globala mål för hållbar utveckling inom jämställdhet.

– Vi har nått över 100 000 kvinnor med fokus på att utveckla deras ekonomiska kapacitet och starta egna företag, bli mer oberoende och ta sig ur fattigdom, säger Diana Amini.

Vissa kvinnor på listan har kommit långt i sitt företagande, medan andra är helt färska.

– Vi har inte valt att ranka efter hur långt de kommit, utan alla har lyckats utifrån sin kontext.

Det har stormat kring H&M och fabriksarbetarnas löner i bland annat Bangladesh. Hur ser du på det?

– Det känns viktigt att poängtera att vi är en egen enhet, även om vi förstås har klara länkar till H&M. För mig känns det inte som att det finns en konflikt mellan det vi gör på stiftelsen och det H&M gör. Vi jobbar mot samma mål, att förbättra och driva positiv förändring, men vi gör det på olika arenor. Vi jobbar alltid utanför H&M:s affär.

Här är fem av de 500 kvinnorna som tar plats på listan:

Andrea Gala, vd för en peruansk jordbruksförening och entreprenör inom vattenbrukssektorn, Peru:

Foto: CARE
Foto: CAREFoto: Malin Fezehai

Elankumaran Selvmalar, grundare och ägare av ABISH Cottage Industry, Sri Lanka:

Foto: CARE
Foto: CAREFoto: Malin Fezehai

Husriana, vd på Uncle Ping Meatballs, Indonesien:

Kefah Ibrahim Ghannam, grundare av av Snacks and finger food, och en stiftelse för att stärka kvinnor, Jordanien:

Philomène Tia, vd och entreprenör, Elfenbenskusten:

Foto: CARE
Foto: CAREFoto: Malin Fezehai

pil
Om listan:

Foundation 500-listan består av ett urval av de 100 000 kvinnor som ingått i CARE och H&M Foundations globala program. Några av kvinnorna har precis etablerat sina företag, andra har drivit företag en längre tid medan andra har hunnit skaffa sig en lång erfarenhet som företagsledare och planerar för expansion. Listan saknar ranking då alla på listan är värda förstaplatsen för det arbete de gör, dessutom inom sektorer som traditionellt sett dominerats av män.

Källa: H&M Foundation

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro