ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hängdes ut i register för brottslingar

Karolina Skoglund · 28 Jan 2014
Uppdaterad 28 Jan 2014

Förjävligt”, ”Kan ställa till det med partners”, ”Vidrigt”, ”Hur kan man göra detta?” Det anser några av de som hamnat i Lexbase register, vars syfte är att hänga ut personer som utsatts för rättslig prövning till allmän beskådning.

klar

Artikellänk är kopierad

Skärmpdump från sajten.
Skärmpdump från sajten.Foto: TT/Skärmdump

När Metro slumpmässigt klickar på tio ”prickar” på kartan i det register som hänger ut brottslingar kommer allt från en pedofil till en som åkt dit för fortkörning upp. Ingen vet om att de är fullt sökbara för deras grannar. En av de som finns i registret utan att veta om det är en 42-årig man som bland annat dömdes för rattfylleri och narkotikabrott 2008. Han vågar knappt tro att det är sant när Metro ringer.

– Det är förjävligt. Folk förändras och det där kan vara något förflutet som kommer upp. Det är helt otroligt att de än får göra så. Jag är egen företagare så jag oroar mig inte för arbetsgivare men samtidigt kan det ställa till det med partners för verksamheten och så, säger han.

En annan man påstår att han finns i registret för en nio år gammal rattfylla – som han inte dömdes för. 

– Detta är vidrigt, hur kan man göra detta? Det handlar bara om pengar. Och det här handlar inte bara om mig, utan mina barn också. De är knutna till jag och jag beskrivs som en brottsling. Jag är absolut rädd för att detta ska göra det svårare för mig i arbetslivet och har mejlat Lexbase för att be dem ta bort mig. För detta är förnedrande, säger han. 

En annan är en kvinna som blev anklagad för att ha bytt ut en prislapp på H&M – men sedan friades. De grannar som inte väljer att betala för att hämta hem domen ser dock bara en röd prick över hennes bostad som signalerar ”brottsling”.

– Jag är emot att man för ett sådant där register men vill inte kommentera det vidare.

En ytterligare kvinna som är 60-år har en rad domar på sig där hon dömts skyldig. Problemet är bara att hon inte ens bor kvar på den adress där ”pricken” syns, vilket gör att de före detta grannarna enkelt kan tro att det är de som bor i huset nu som är skyldiga. Ändå tycker 60-åringen själv att det i vissa fall kan vara okej att föra ett register liknande detta.

– Det är klart att det är fel men var ska man sätta gränsen? Jag skulle vilja veta om det bor någon pedofil där mina barnbarn bor. Och då är jag egentligen emot register som princip. Men i det här fallet kan det vara värt att jag hamnar i registret mot att skydda mina barnbarn.

 LÄS MER:

Ägaren till kritiserad sajt kopplas till kriminella

• Så försvarar han att de hängs ut efter avtjänat straff

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro