ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Hanna och Sofia överlevde tack vare nya hjärtan – så blir du organdonator

Aron Andersson · 5 Sep 2015
Uppdaterad 5 Sep 2015

Foto: Privat


Sofias hjärta stannade mitt på centralstationen i Göteborg. Hanna hade precis fött sin första son när läkarna upptäckte hennes förstorade hjärta. Men antalet organdonationer i Sverige är lågt jämfört med andra länder. – Var tredje svensk vet inte hur man gör.

klar

Artikellänk är kopierad

På sjukhuset fick Sofia vara uppkopplad mot en hjärtlungmaskin för att hennes eget hjärta var så svagt.
På sjukhuset fick Sofia vara uppkopplad mot en hjärtlungmaskin för att hennes eget hjärta var så svagt.
I dag mår Sofia bättre än någonsin.
I dag mår Sofia bättre än någonsin.
Hanna springer nu Tjejmilen för att hedra sin donator.
Hanna springer nu Tjejmilen för att hedra sin donator.

På väg till jobbet föll Sofia Eriksson, 22, plötsligt ihop på centralstationen i Göteborg. Hennes hjärta hade stannat.

En vecka tidigare, den 21 mars 2013, hade hon varit hos läkaren eftersom hon svimmat vid fem tillfällen. Vid hennes första kontakter med vårdcentraler nonchalerades hon. En sjuksköterska menade att svimningarna berodde på att hon var ”lång och smal”.

– Jag fick kämpa länge för att få min tid hos läkaren. Men det är verkligen viktigt att man står på sig, säger hon till Metro.

Läkaren bestämde att hon skulle skickas på mer utförliga undersökningar, men bara sex dagar efter besöket drabbades hon av hjärtstoppet. På akuten tvingades läkarna sätta henne i koma i en månad, och använda en hjärtlungmaskin för att hålla henne vid liv.

– När de väckte mig för att förklara vad som hänt var det helt obegripligt för mig, att mitt hjärta inte fungerade längre.

►LÄS MER: Emma, 29, fick ett nytt hjärta – nu genomför hon en svensk klassiker

Vägen tillbaka var lång. Sofia kunde till en början knappt röra på sig. Hon behövde ett nytt hjärta. Men för att ens hamna på väntelistan var hon tvungen att bli starkare.

– Jag kunde inte ens andas själv. Jag kunde inte hålla en sked eller dricka själv. Jag fick nervskador på benen så att båda fötterna var lama. Ingen visste riktigt om jag skulle komma tillbaka.

Men det gjorde hon. Några månader senare fick hon sin plats på väntelistan. När hon sedan blev sämre i september förstod läkarna att det var bråttom, och till slut fick hon samtalet.

– De ringde mitt i natten klockan fyra. De sa att det skulle vara dolt nummer men det var ett mobilnummer så jag var inte helt inställd. De började med att säga: ”Sofia, vi har ett hjärta till dig”. Och de orden är så obegripliga. Det var så hisnande.

För Hanna Morin Liinanki, 32, gick det betydligt snabbare att få ett nytt hjärta. Hon hade precis fött sitt första barn, sonen Herman, när läkarna insåg att något inte stod rätt till.

– De tog ultraljud och EKG på hjärtat, och såg att det var förstorat. Det gick snabbt och blev väldigt dåligt, väldigt fort.

Hon blev inlagd på sjukhus och var inlagd de första tre månaderna i sonens liv. Han föddes den 9 juli 2008. Den 19 augusti fick Hanna sitt nya hjärta.

– Jag delade min bästa tid i livet med min värsta tid i livet. Men direkt efter operationen kände jag att det kommer att vända, redan när jag vaknade upp. Allt blev mycket lättare.

På lördag springer hon Tjejmilen för att hedra sin donator. Hon har också startat en insamling för organdonation.

►LÄS MER: Ny metod hjälper transplanterade

Sverige är ett av de sämsta länderna på organdonation, vi ligger långt efter grannlandet Norge. Men de senaste åren har det blivit lite bättre.

– Svenskar har en positiv inställning till organdonation. 85 procent säger att de vill donera organ, så viljan är det inget problem med. Men var tredje svensk vet inte hur man gör, säger Emma Dalman, volontärssamordnare och föreläsare på ideella organisationen MOD, Mer organdonation.

I tre år har MOD drivit frågan om organdonation i Sverige och menar att det största problemet är att vi inte har något tydligt regelverk och att det saknas tydliga rutiner och förutsättningar på sjukhusen.

– Det kan finnas sjukvårdspersonal som jobbat i flera år men aldrig stött på en donator. När det väl händer kanske de inte har tillräckligt med utbildning eller kunskap för att kunna genomföra samtalet till de anhöriga.

I Spanien, det land som leder donationsligan, finns det personal som jobbar enbart med den här typen av samtal. Men viktigast tycker Emma Dalman ändå det är att allmänheten får veta hur de tar ställning.

Både Sofia Eriksson och Hanna Morin Liinanki menar att de känner sig piggare och friskare i dag än innan de fick sina nya hjärtan.

– Jag har väldigt mycket mer energi, jämfört med när jag inte ens visste att jag var sjuk, säger Sofia Eriksson.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro