ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hanna var 24 när hon fick cancerbeskedet

Johanna Ohlson · 7 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Gudmarsson tror inte att det är annorlunda att få cancer när man är ung. Beskedet är chockartat oavsett ålder. Hanna var 24 år när fick beskedet att hon har bröstcancer.
Hanna Gudmarsson tror inte att det är annorlunda att få cancer när man är ung. Beskedet är chockartat oavsett ålder. Hanna var 24 år när fick beskedet att hon har bröstcancer.Foto: Linnea S Arbab

"Jag tänkte aldrig – vad ovanligt att jag drabbas som är så ung. Jag tänkte bara – jag har cancer." Så beskriver Hanna Gudmarsson sina tankar när hon fick veta att hon, bara 24 år gammal, drabbats av bröstcancer.

Det började med en helt ofarlig cysta.Den kändes tydligt i det vänstra bröstet men läkarna sa att hon själv fick välja om hon ville ta bort den eller inte, den ansågs vara helt ofarlig.

När cystan väl var ute kunde läkarna dock konstatera att det i kanten av cystan fanns en mycket elakartad cancer. – Det var väldigt lite cancer i cystan men eftersom den var så pass aggressiv fick jag rådet att operera bort hela bröstet och börja med cellgifter. För mig rådde ingen tvekan om att följa läkarnas råd, säger Hanna Gudmarsson.

Bara dagar efter hon tagit beslutet var vänstra bröstet borta. Men trots att omgivningen ofta frågar om det borttagna bröstet är det inte det som hon själv tycker var det värsta. – Det svåraste var tiden under cellgiftsbehandlingen. Hela kroppen bröts ner och det kändes som att jag inte hade en muskel kvar i kroppen. Då var det svårt att tro att jag någonsin skulle orka göra något igen.

Hanna Gudmarsson tror inte att det är annorlunda att få cancer när man är ung. Beskedet är alltid chockartat. Men det kan vara svårare att få stöd av sin omgivning när man bara är 24 år. – Även om jag har fått fantastiskt stöd av min pojkvän, min familj och mina vänner har jag märkt att många i min ålder inte har någon erfarenhet av cancer. För dem är ordet oerhört laddat. De associerar sjukdomen med döden. Så tror jag inte det är för äldre som i större utsträckning har varit med om att människor i deras omgivning drabbats och tagit sig igenom det.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro