ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hanne-Vibeke Holst

Stockholm Patrik Wirén · 7 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Namn: Hanne-Vibeke Holst

Ålder: 47 år

Yrke: Författare

Familj: Man och tre barn

Bor: Köpenhamn

Lyssnar på: Mozart, Norah Jones, Stan Getz

Aktuell: Med boken ”Kungamordet”

Efter dokumentära ”Kvinnan med de vackra händerna” återvänder Hanne-Vibeke Holst till maktens korridorer i romanen ”Kungamordet”. Boken är en fristående fortsättning på ”Kronprinsessan” som visades i SVT i våras med Alexandra Rapaport i huvudrollen som miljöminister Charlotte Ekeblad.

Boken beskriver en våldsam parrelation….

- Ja, men den flätas samman med våldet som finns i det politiska livet. Civilisationen bygger på att vi inte längre avgör frågor med våld eller krig utan i politiska parlament, att vi argumenterar oss fram och därigenom vinner makten och rösterna. Men under det finns våldet, det handlar fortfarande om vem som är starkast.

Varför har vi inte kommit längre i vår utveckling?

- Det tar lång tid att civilisera bort våldet. Det handlar också om att det är så skamligt. Vi borde ha löst problemet, men det har vi inte gjort och det är pinsamt. En undersökning i Danmark visade att var tredje tonårskille har varit involverad i våld på ett eller annat sätt det senaste året.

Det är en integrerad del av vardagen?

- Jag har själv två pojkar, den yngste är nio och hela hans fantasivärld handlar om krig och våld. När vi blir vuxna omsätter vi det till någonting annat, till politik. Det jag vill visa är att våld och makt är mer tätt förbundna än vi tror, även i dag. Vad gäller våld inom äktenskapet har min research visat att det är väldigt tabubelagt, särskilt i toppen av samhället. Om man till exempel är läkare på Karolinska Sjukhuset är det otroligt pinsamt att erkänna att man är ett offer när man kommer hem på kvällen.

När visste du att det skulle bli en fortsättning på "Kronprinsessan"?

- Det tog ett tag innan jag visste att jag skulle återvända. Efter ”Kronprinsessan” gjorde jag först ”Kvinnan med de vackra händerna” som baserades på de resor jag gjorde i världen som goodwillambassadör för FN. Då såg jag under vilka vidriga villkor flickor över hela världen växer upp. Det är likadant överallt.

Hur fick du kvinnorna du mötte att öppna sig för dig?

- Det finns ett förtroende mellan kvinnor som gör att vi kan ses i fem minuter och direkt börja prata om det mest intima, fastän vi är från olika delar av världen. Vi vet att vi är det andra könet och att vi måste sparka uppåt. En tredjedel av världens kvinnor har varit utsatta för våld och till stor del är det från sin partner. Jag funderade över hur det är hos oss och vad jag har lärt min tonårsdotter. Det jag har sagt till henne är att aldrig gå genom parken när det är mörkt, att inte ta tunnelbanan ensam efter klockan tio och att hon ska springa om någon följer efter henne. Vi skandinaviska kvinnor lär våra döttrar de här sakerna, men vi pratar inte om det.

Du skrev ett öppet brev till danske rapparen Niarn i tidningen Politiken där du kritiserade hans sexistiska texter.

- Det blev en enorm debatt i Danmark efteråt.

Ångrar du dig?

- Nej, tvärtom. Folk tyckte att det var på tiden att någon sa ifrån. Många unga känner sig förolämpade av att bli kallade ”bitch” eller ”hoe” men de vågar inte gå emot rapparna, för de är så starka. De blir hela tiden spelade i radio och det är en gigantisk industri. Nu blev det i alla fall en bra och viktig debatt.

Det har gått 26 år sedan din första bok, är drivkraften annorlunda i dag?

- Nej. Om jag inte var kvinna skulle det vara en annan sak. Men om du till exempel var svart i Sydafrika under apartheidregimen ville du nog veta varför det ser ut som det gör och varför du är mindre värd. Det är inte rättvist.

Var det anledningen till att du började skriva?

- Ja. Jag var ganska ung när jag undrade varför min pappa var mer värd än min mamma. Varför är det så? Det var den frågan jag hade. Och det är samma fråga jag fortfarande ställer mig.

Patrik Wirén

CITAT

”Män har makten för att de är fysiskt starkare”

”Jag tycker den blev väldigt bra.”

Hanne-Vibeke Holst om tv-serien ”Kronprinsessan”

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Patrik Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro