ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hans Facebookstatusar var obekväma – nu ska småbarnspappan hängas

Karolina Skoglund · 2 Dec 2014
Uppdaterad 2 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Soheil Arabi med sin 5-åriga dotter Rojan.
Soheil Arabi med sin 5-åriga dotter Rojan.Foto: Foto: Privat.

30-åria Soheil Arabi ska hängas. Det har Irans Högsta Domstol beslutat. Brottet? Hans Facebookstatusar. 

Genom Facebookstatusar påstås 30-åria Soheil Arabi ha "förolämpat profeten", vilket är förlagt med dödsstraff. Något han nu dömts till av Irans Högsta Domstol. Det rapporterar nu människorättsorganisationen Human Right Watch.

Nastaran Naimi, som är Arabis fru, berättar för Human Rights Watch att agenter från underrättelsetjänsten arresterade henne och hennes man i deras hem i Teheran i november 2013. De släppte snart henne men förflyttade hennes man till ett fängelse. Där höll de honom i isoleringscell i två månader, utsatte honom för långa förhör och hindrade honom från att träffa sin advokat. 

Soheil Arabis advokat, Vahid Moshkani, säger att mannen själv inte ens skrivit Facebookstatusarna, utan att han bara delat andras. I artikel 263 i den reviderade islamiska strafflagen skulle det därmed innebära att gärningen faller under lagen om att en person som förolämpar profeten medan den är berusad eller genom att citera andra. För det är straffet ”bara” 74 piskrapp.

Enligt en källa till en organisation som jobbar för mänskliga rättigheter i Iran ska mannen ha haft åtta olika Facebookprofiler med olika namn. – Soheil hade åtta Facebooksidor under olika namn, och han åtalades för att ha förolämpat Imamerna och profeten grund av innehållet i dessa sidor. Han har accepterat det han anklagas för men under hela rättegången förklarade han att han skrivit materialet utan att tänka och sa att han var i dåligt psykiskt skick, säger källan. ​

Soheil Arabi är pappa till en femårig dotter.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro