ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hans fildelningsteknik gör Ipred meningslös

Aron Andersson · 26 Feb 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Tomas Isdal ligger bakom fildelningsverktyget Oneswarm.

Tomas Isdal ligger bakom fildelningsverktyget Oneswarm. Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Fildelningstekniken som gör både Ipred-lagen verkningslös och Pirate Bay-rättegången ointressant är redan här. Svenska Tomas Isdal är doktoranden på University of Washington som har varit med och utvecklat Oneswarm. Nu kan du fildela anonymt.

– Jag tror såklart detta är nästa steg. Fram tills nu har folk inte vetat hur öppet tjänster som Bittorrent är, hur lätt det är att övervaka alla som tankar ner. Försäkringsbolagen kan se om du har sett en film om cancer och höja din avgift. Så vill man ju inte ha det.Var kom idén ifrån?– När peer-2-peer började användas mer legitimt, för att strömma Barack Obamas tal till miljontals tittare, så visar det sig vara jättebra ur nätverkssynpunkt. Men jag vill kanske inte att min chef eller någon republikan ska veta att jag tittar på det. Med nuvarande teknik är det helt öppet för vem som helst att se, och det är ganska oroväckande.Hur fungerar det?– Det använder det faktum att du kanske tycker det är okej att visa dina kompisar vad du har för filer, men inte din chef eller någon annan. Du utbyter nycklar med dina vänner och har då en krypterad förbindelse med dem. Du frågar sedan om de har en viss fil, vilket gör att de sedan frågar sina kompisar och så vidare. Filen kommer tillbaka samma väg och för dig ser det bara ut som att du får filen från din kompis.Kan någon söka upp vem som spridit originalfilen?– När du laddat hem en fil innehåller den ingen information om var den kommer ifrån från början. Du måste i så fall gå till din kompis dator och se var han fick den ifrån. Sedan gå till nästa dator och se var den fick filen ifrån och så vidare. Är du polis så är det väl möjligt med husrannsakan men för privatpersoner är det svårt.Tror du pirater kommer använda programmet?– Vi hoppas att det kommer användas för legitim data. Jag är ingen jurist, men om du köper en skiva får du dela med dig av den till vänner. Precis det kan du göra i Oneswarm. Nu försöker Hollywoodbolagen fälla Pirate Bay för ”Medhjälp till upphovsrättsbrott”. Finns risken att även den här typen av tjänster kommer att stämmas?– Går du tillbaka till när VHS:en introducerades så sade högsta domstolen i USA att den inte skulle förbjudas om över 10 procent av användningen var legitim. Jag gissar att det är ungefär där Youtube ligger också. Dessutom tycker vi det är mycket viktigt att ha en teknisk möjlighet för att inte behöva bli övervakad. Det är inte något som borde vara svårt att förklara.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro