ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hans jobb: Döpa nya produkter

Annika Wihlborg · 9 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

OVANLIGT JOBB. Peter Ekelund är ett av många exempel på svenskar med konstiga jobbtitlar på visitkortet.Som ”professionell namnskapare” ägnar Peter Ekelund dagarna åt att hitta lämpliga namn på företag och produkter.– När jag berättar vad jag jobbar med får jag oftast positiva och nyfikna reaktioner. Namn är värdeladdat och mitt jobb är ett bra samtalsämne, säger han.

Henrietta Huzell är doktor i arbetsvetenskap vid Karlstads universitet. Hon tror att de senaste årens trend att investera mer tid och pengar på sig själv och sin egen utveckling har satt fart på titelskapandet på arbetsmarknaden. Även den tekniska utvecklingen och internets spridning har möjliggjort många nya, udda yrkestitlar.  – En förutsättning för att fler udda yrkestitlar ska tillkomma är givetvis att människor och företag har råd att betala för den typen av tjänster, säger hon.

Peter Ekelund halkade in i sitt annorlunda yrke när han pluggade på Stockholms universitet och blev frågad av en lärare om han ville jobba i hans namn-skaparföretag Skriptor.– I början var jag tveksam, men efter ett tag insåg jag att det var min grej, säger han.Sedan dess ägnar han mycket tid åt att slå i lexikon, söka på nätet och fundera ut lämpliga bokstavskombinationer -- allt för att hitta nya, perfekta namn.

Tips från coachen: Meningslöshet

MENINGSLÖSHET.

Gunnel: Jag arbetar inom det offentliga sedan många år. Jag sitter ibland framför datorn hela dagen. Än värre är alla möten, att sitta still hela dagen och prata om oviktiga saker (enligt mig).

Linda: Får jag fråga när du känner att du verkligen kommer till din rätt? Det behöver inte vara i arbetsrelaterade situationer.

Gunnel: Det är en skön känsla när andra uttrycker sin lättnad över något som man själv tycker är ganska enkelt. Det ger mig lust att vara problemlösare åt andra. Annat som ger inspiration är de pedagogiska delarna, som jag dessutom läst på högskolan, då med en tanke att arbeta med utbildning.

Linda: När du har funderat på din framtid, vad har kommit upp då?

Gunnel: Konstigt nog har det dykt upp öppningar den senaste tiden. Kontakter i andra länder föreslår olika spännande samarbeten: ordna föreläsningar, yogaresor och kanske själv hålla kurs i Frankrike. Men jag känner mig inte som en entreprenör det minsta och tycker inte om att sälja mig själv eller kurser.

Linda: Du är inte någon entreprenör, säger du. Ska vi stanna lite där? Vad är en entreprenör, för dig?

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Wihlborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro