ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hans mamma dog när han var sju – nu hyllas Johans gripande brev på Facebook

Emmelie Wallroth · 19 Nov 2014
Uppdaterad 19 Nov 2014

Foto: Skärmdump Facebook


klar

Artikellänk är kopierad

När Johan Gunnarssons mamma dog i en bilolycka när han var sju år förändrades hans liv för alltid. ””, skriver Johan i ett inlägg på Facebook till sin mamma.Många tar livet och närvaron av sina nära och kära för givet

”För 11 dagar och 37 år sedan fyllde du 27 år. Med nytt jobb, ny fin bil, tre små barn och hela livet framför dig, så såg du nog in i framtiden med förväntan och tillförsikt”, skriver Johan Gunnarsson, 44 i Stockholm, i ett inlägg på Facebook.

Men livet blir inte som man tänkt sig.

Johan Gunnarsson var sju år. Han bodde tillsammans med sin mamma, pappa och två syskon i en villa i Småland. Han hade precis börjat i första klass och levde i en trygg och okomplicerad tillvaro. Men morgonen den 19 november år 1977 förändrades allt. 

Den första snön hade fallit under natten och Johans mamma Monalisa hade köpt en ny bil som hon skulle köra till jobbet i Växjö – en Volkswagen bubbla med sommardäck. Familjens andra bil, en Saab med framhjulsdrift och vinterdäck, fick stå kvar på parkeringen.

Men Monalisa kom aldrig fram till jobbet. Hon körde av vägen, rakt in i ett broräcke. Rattstången på bilen tryckte in ratten i hennes mage och mjälten krossades. Hon dog av sina skador.

– Jag kommer ihåg den morgonen. Pappa väckte mig och var väldigt ledsen. Vi satte oss i trappan och han berättade att mamma hade dött. Hon finns inte mer, berättar Johan.

Johan själv grät inte – han förstod inte var det innebar att mamma var borta. I stället försökte han trösta sin pappa som frågade hur det skulle gå för barnen utan Monalisa.

”Det kommer gå bra, var inte orolig, vi ska ta hand om dig”, svarade Johan.

Tillsammans med sina syskon försökte han förstå vad det var som hade hänt. Att mamma inte skulle komma tillbaka. Trots att Johan minns den där dagen så kommer han knappt ihåg någonting alls av tiden han fick tillsammans med sin mamma. 

– Jag minns att jag kände att någonting skulle bli annorlunda. Och det blev det ju, på många sätt. Men jag kan egentligen inte komma ihåg så mycket av vad jag och mamma gjorde tillsammans eller hur hon var i det verkliga livet. Det är totalt blockat, vilket jag tycker är jättetrist.

Han har flera gånger tänkt på vad han skulle göra om han fick backa tillbaka tiden.

– Tänk om man fick komma tillbaka till den där stunden och träffa mamma som den hon var, även om bara för någon dag. Lära känna henne och den relationen vi hade. Och tänk om man hade kunnat påverka historiens gång och få det ogjort, säger Johan.

För några dagar sedan lade han ut en text om sin mamma Monalisa på Facebook tillsammans med en inspelad låt han skrivit sedan tidigare. I skrivande stund har texten setts över 3 000 gånger.

– Jag har fått flera kommentarer från folk som skriver att de har hittat någonting i min text, någonting som har hjälpt dem. Som att de till exempel ska börja köra lugnare eller inte ta sin familj för givet. Jag tror att de flesta av oss behöver stanna upp och tänka lite ibland.

Johan berättar att stödet och kommentarerna har gett honom tröst.

– Mitt liv hade säkert sett helt annorlunda ut om inte mamma dog då. Hon försvann alldeles för tidigt och fick aldrig möjligheten att påverka världen, säger Johan.

Här nedan kan du läsa hela texten och kolla på klippet.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro