ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hans projekt – lura in herrar på damernas

Anders Hedberg Magnusson · 3 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Forskaren Per-Anders Hillgren förutspår den traditionella nattklubbens död: – Tekniken gör det mer spontant, säger han.

Forskaren Per-Anders Hillgren förutspår den traditionella nattklubbens död: – Tekniken gör det mer spontant, säger han. Foto: Klara Leo


klar

Artikellänk är kopierad

Per-Anders Hillgren lurar damerna att gå in på herrarnas toalett och låter folk dansa till musik baserad på mjölkpaketens streckkoder.  Försökslaboratoriet är en av Malmös mest kända nattklubbar. Studenter, konstnärer, forskare och publik är försökskaninerna när Hillgren experimenterar sig fram till de ultimata nöjesupplevelserna.– Vi använder teknik och media för att göra det lättare för folk att träffas. Att kunna genomföra våra experiment på ett riktigt uteställe med riktiga människor underlättar.

Blir det mycket festande när man gör sådan här forskning?– Ha ha, nej, jag är faktiskt ganska trött på nattklubbar.

Vad är egentligen målet med försökslaboratoriet/klubben?– Vi vill att det här ska bli ett permanent laboratorium på nattklubben. Många av idéerna kommer från publiken och från våra studenter.

Är toalettdörrarna där dam- och herrsymbolerna sporadiskt byter plats en sådan idé?– Ja, det var den faktiskt. Några av våra studenter funderade på hur de kunde få folk att interagera mer på en nattklubb. Så de byggde två elektroniska skärmar som byter dam- och herrsymboler var sjunde gång någon öppnar en dörr.

Tycker inte folk att det är pinsamt när de springer in på fel toa?– Nej, det skapas en otrolig social interaktion, det blir en riktig ”icebreaker” som får folk att prata. Många vill ju ha en ursäkt att börja prata när man är ute på nattklubb.

Ja, för det är väl närhet och kärlek som folk egentligen söker. Inte coola tekniska lösningar?– Visst är det så, det är det som är det viktiga. Men de coola tekniska lösningarna kan agera som en brygga för att komma över hinder. Om man till exempel kan följa upp en kontakt efteråt på ett smidigt sätt så kan det vara till stor hjälp.

Hur tror du att framtidens nattklubbar kommer att se ut?– Kanske kommer det att bli en mer mediaberoende upplevelse att gå ut. Man får ledtrådar i förväg om var festen kommer att vara, kanske via sms. En gemenskap skapas av förväntningarna och spänningen kring vad som ska hända.

Kommer det att betyda döden för de ”vanliga” nattklubbarna?– Ja, jag tror att klubbarna kommer att behöva nischa sig mer i framtiden. Det kan också bli så att helt spontana event som inte har något med klubbar att göra tar över.

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT GÖRA DEN STOR
KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT GÖRA DEN STOR
klar

Artikellänk är kopierad

Anders Hedberg Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro