ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hans Rosling förklarar flyktingkrisen: Alla ska ha hjälp”

Hugo Ewald · 29 Sep 2015
Uppdaterad 29 Sep 2015

Foto: SVT


Under insamlingsgalan Hela Sverige skramlar” som ägde rum under tisdagen medverkade professorn Hans Rosling på scen. På sitt patenterat pedagogiska sätt förklarade han hur stor krisen faktiskt är.

klar

Artikellänk är kopierad

Med en presentation visade Rosling hur liten andel av de syriska flyktingarna som faktiskt tagit sig till Sverige och Europa.
Med en presentation visade Rosling hur liten andel av de syriska flyktingarna som faktiskt tagit sig till Sverige och Europa.Foto: SVT.

Under tisdagen anordnades insamlingsgalan ”Hela Sverige skramlar”, där hela den svenska musikindustrin samlas för att samla in pengar till FN:s flyktingorgan UNHCR.

Men även Hans Rosling, professor i internationell hälsa, medverkade för att på sitt patenterade sätt förklara omfattningen av flyktingkrisen. 

– Ni är ungefär 12 000 människor här i Globen. Tänk er in att ni representerar Syriens befolkning på 24 miljoner. Var och en av er är alltså 2 000 syrier. Det är ungefär hälften som kan bo kvar i era hem. Hälften har flytt, sa Rosling till publiken.

Hans Rosling delade sedan in publiken i olika grupper, för att visa hur få som faktiskt lyckats ta sig till Europa. 

Hans Rosling lät en stor del av läktaren motsvara de 8 miljoner som flytt från sina hem inuti Syrien. Parketten fick motsvara de 4 miljoner som flytt från landet. Den vänstra främre parketten fick demonstrera de 300 000 som tagit sig till Europa, tre procent av flyktingarna.► LÄS MER: Rosling: Därför tar flyktingar livsfarliga båtar i stället för flygplan

Sedan bad Rosling personerna på de tre första raderna att resa sig upp.

– Ni representerar de 80 000 flyktingar som kommit till Sverige – välkomna!

Hans Rosling visade också på hur mycket pengar UNHCR faktiskt behöver.

– 25 kronor per person och dag räcker för att vi ska kunna se till att det blir ett drägligt liv för de här flyktingarna, men det skamliga problemet är att de bara fått tio. 10 spänn per flykting per dag, det är därför det inte finns skola åt barnen, sa Rosling. 

Enligt Hans Rosling behöver UNHCR 37 miljarder varje år. Men de har bara fått 15 miljarder i år, enligt Rosling som uppmuntrade tittarna att donera mer pengar till organet.

Hans Rosling sa också att vi kommit förbi prat om hur vi ska ta hand om flyktingarna, och att vi istället ska fokusera på hur vi tar hand om alla som faktiskt är på flykt.

– Ett land med 4-5 miljoner invånare kan inte ta emot mer än 1 miljon flyktingar. Men det finns inget land i Europa som är i närheten, sa han. "Hela Sverige skramlar" sänds bland annat på SVT.► LÄS MER: Här skäller den svenske professorn ut medier för negativ rapportering

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro