ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hans släkting slogs ihjäl på en bögrunda

text: peter Lindholm · 6 Nov 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Olle Palmlöf med Sverker Åström, som är den andra programledaren för ”Böglobbyn”.
Olle Palmlöf med Sverker Åström, som är den andra programledaren för ”Böglobbyn”.Foto: Urban Brådhe

ÅTER AKTUELL. Först var han förargelseväckande – och ständigt anmäld – satiriker i radioprogram som ”Pippirull”. Sedan blev han nästan ihjälkramad efter att ha gjort succé i tv med ”CP-magasinet”, som belönades med Stora journalistpriset. Men när Olle Palmlöf greps för rattfylla på pingstafton för två år sedan tvingades han lämna programledarskapet i samhällsprogrammet ”Faktum”.”Felbeslutet i fyllan” kostade honom också 150 dagsböter och 500 kronor till brottsofferfonden, totalt 8 000 kronor. Plus indraget körkort och offentlig skampåle i form av tidningsrubriker och löpsedlar.

Har du fått större förståelse nu för människor som ”hängs ut” i medierna?– Ja, men ibland är det ju motiverat. Även om det bara var en västanvind av vad Sven Nylander fick uppleva, så förstår jag ändå hur han känner det. Det jobbigaste var vardagliga saker. Som att gå och hämta på dagis efter att det stått om Palmlöf och rattfylla.

Sedan detta hände har du jobbat som redaktör för Lilla vi (tar stor plats)” i TV 4 och med Filip & Fredrik i Kanal 5. Varför väljer du en comeback i rutan med ”Böglobbyn”, en serie om bögar och deras värld?– Därför att det är ett rätt öppet mål. Vi måste vara jävligt dåliga om vi inte lyckas göra ett bra reportageprogram om det här. Sedan är det rätt kul att jobba med ett gäng där alla är homo.

Hade du några fördomar om homosexuella innan du började arbeta med detta?– Nej, jag tror faktiskt inte att jag hade det. Sedan är det ju svårt att veta vad som är fördomar och vad som är sanning. En bild för många är att homosexuella män är de som står och juckar på lastbilsflak under Pridefestivalen, men man är ju mer än måttligt dum om man tror att det är allihopa. Men för en 20-årig homofob i Övertorneå så är det nog lätt att ta till sig att bögar är sådana – och då är det inte så konstigt att de blir homofober. Därför behövs det här programmet.

Vad har du själv för erfarenhet av homosexualitet?– Vissa kompisar är homosexuella, men jag har ingen egen homosexuell upplevelse. Jag har inte suttit och runkat med mina kompisar eller så där.– Min frus farbror blev ihjälslagen på 90-talet när han gick på en bögrunda i Göteborg. Han var visserligen gift och så – han kanske var bisexuell – men han utsattes för ett hatbrott och blev ihjälslagen. Vi ville göra ett reportage om killen som slog ihjäl honom. Han sitter på Karsudden och tackade ja först, men drog sig sedan sig ur. Men vi har andra reportage som är bra.

Du har anmälts åtminstone 52 gånger till Granskningsnämnden (och blivit fälld en gång).  Kommer ”Böglobbyn” att dra på sig några anmälningar?– Det gör det säkert eftersom det är ett så pass laddat ämne. Dels finns det väldigt många homofober som säkert kommer att reagera, sedan finns det också bögar som tror att de har patent på sanningen och som tycker att vi har fel.

Ni har redan haft en intern konflikt, en ljudtekniker på SVT bad att få slippa arbeta med programmet.– Han reagerade på att vi visade en naken mansstjärt och att det överhuvud taget handlade om homosexuella. Lite som Åke Green (pingstpastorn som åtalades för hets mot folkgrupp efter att ha liknat homosexuella vid en cancersvulst i en predikan, Metros anm) ungefär. Han vill inte jobba med homosexuella över huvud taget, men det är min tolkning.

klar

Artikellänk är kopierad

text: peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro