ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hans son spelar dataspel all sin vakna tid

Mimmi Epstein · 27 Jun 2013
Uppdaterad 28 Jun 2013
Linus pappa vid sonens dator där denne tillbringat den mesta av sin vakna  tid.

Linus pappa vid sonens dator där denne tillbringat den mesta av sin vakna  tid. Foto: Urban Brådhe


Linus började spela dataspel när han var fem år och blev snabbt jätteduktig. Nio år senare ägnar han all vaken tid åt spelandet. – Jag lever med en ständig oro, säger hans pappa Mats.

klar

Artikellänk är kopierad

Först var han stolt, Linus pappa. Över en femårig son som slog sina tio år äldre motspelare i dataspel. När Linus blev några år äldre gjorde han succé i skolan, i mellanstadiet läste han matematik för högstadieelever.

Han hade många vänner och var duktig på fotboll.

Men när Linus gick i sexan började han isolera sig på sitt rum och slutade umgås med familjen. På vårterminen kontaktades Mats och Linus mamma av skolan som berättade att Linus knappt hade varit där.

– Det hade pågått i två månader innan skolan hörde av sig. Linus hade gått dit, men väl där hade han bara rundat skolbyggnaden, och sedan gått hem för att spela, säger Mats.

Efter att skolket uppdagats fick Mats nog och stängde av alla spel för Linus. – Han fick abstinensbesvär. Blev irriterad, slog i dörrar. Sedan kom depressionen. Han sa att allt kändes meningslöst. Efter tre månader orkade jag inte se honom så. Då lät jag honom spela igen, säger Mats.

Hösten 2012 gjordes en längre psykiatrisk utredning av Linus. – De kom inte fram till något. Diagnosen dataspelsmissbruk existerar ju inte, säger han.

Linus började aldrig i sjuan. Under höstterminen fick han hemundervisning, men i våras fungerade inte det heller. Skolan är skyldig att anmäla till socialtjänsten om ett barn inte följer skolplikten. – Men jag fick själv kontakta socialtjänsten, säger Mats som har anmält skolan till Skolinspektionen.

Linus har uttryckt en önskan att börja skolan igen till hösten, men vägen dit känns tung. – Vi har sökt bidrag för att kunna bekosta privat behandling till Linus, men handläggningstiderna är långa, och det är inte säkert att vi får ja, säger Mats, som i veckan hade ett första möte med socialtjänsten.

– De tyckte inte att situationen var tillräckligt allvarlig och ville lägga ner ärendet, säger han.

Linus och Mats heter egentligen någonting annat.

klar

Artikellänk är kopierad

Mimmi Epstein
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro