ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här anmäls flest våldsbrott i storstäderna – stadsdel för stadsdel

Linnea Bergman · 19 Feb 2018
Uppdaterad 19 Feb 2018
Krogtäta områden i centrum ligger i topp i våra stortstäder när det gäller antalet anmälda våldsbrott förra året.

Krogtäta områden i centrum ligger i topp i våra stortstäder när det gäller antalet anmälda våldsbrott förra året. Foto: Alamy.


Fylleslagsmål, skjutningar och rån. Metro har kartlagt antalet anmälda våldsbrott i olika stadsdelar i Göteborg, Stockholm och Malmö förra året.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året anmäldes drygt 14 400 våldsbrott i Stockholms kommun, drygt 7 000 i Göteborgs kommun och knappt 4 700 i Malmö kommun, enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Metro har kartlagt i vilka stadsdelar flest våldsbrott anmäls till polisen.

I alla tre storstäderna ligger stadsdelar i centrum höst upp på listan. Det är områden där många människor rör sig och där det är krogtätt.

I Göteborg anmäldes flest våldsbrott förra året i stadsdelen Centrum, med 1 706 anmälningar. Något som inte förvånar Rickard Silva, utvecklingsledare för trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbete inom Göteborgs stad, som pekar på en klassisk ”centrumproblematik” som inte är unik för Göteborg.

– I centrala stan vistas och uppehåller sig många göteborgare. Det finns nöjeslivsutbud och i krogmiljön kan det ske mer våldsbrott, inte minst med anledning av alkohol, säger Rickard Silva.

På topp-tre-listan över flest anmälda våldsbrott i Göteborg finns även Angered stadsdel och Östra Göteborg stadsdel. I de stadsdelarna finns alla sex områden som 2017 klassades som särskilt utsatta av polisen: Bergsjön, Biskopsgården, Gårdsten, Hammarkullen, Hjällbo och Lövgärdet.

Ulf Melander, lokalpolischef i Nordost, säger att de kriminella nätverken i områdena står för en stor del av våldet.

– Vi har mycket våld i familjer, i skolan och i den offentliga miljön. Våld i familjen följer med barnen resten av livet. De lär sig att det är så man löser konflikter. Därför är det viktigt att vi bekämpar brott i nära relationer tidigt och när ungdomar begår våldsbrott, säger han.

I Malmö ligger stadsdelsområde Norr i topp, med nästan 1 400 anmälda våldsbrott förra året. Här jobbar polisen med övervakningskameror och så kallade mikroplatser i krog- och nattklubbsmiljön för att vara på plats där bråk kan uppstå.

– I Norr finns i stort sett hela kroglivet. Det är direkt kopplat till det krogrelaterade, säger Pierre Douhan, kommunpolis i lokalpolisområdet.

På andraplats över flest anmälda våldsbrott i Malmö ligger stadsdelsområde Innerstaden och på tredjeplats stadsdelsområde Väster.

Pierre Douhan, kommunpolis i lokalpolisområde Norr i Malmö. Foto: Polisen.
Pierre Douhan, kommunpolis i lokalpolisområde Norr i Malmö. Foto: Polisen.

I Stockholm anmäldes flest våldsbrott förra året i Norrmalms stadsdel med drygt 2 300 anmälningar, följt av Södermalm stadsdel och Enskede-Årsta-Vantör stadsdel. Måns Gauffin och Jesper Christensen är båda kommunpoliser på Norrmalm. De säger att våldsbrotten även här till stor del beror på krogrelaterad brottslighet och att många människor rör sig i de centrala delarna av Stockholm.

– I flera fall ser vi att det är kopplat till unga män som är berusade. Men över tid ser vi att våldsbrottsligheten i krogmiljö går ner, säger Jesper Christensen.

Siffrorna över anmälda brott per stadsdel kan jämföras med att Brå i november 2017 presenterade lokala siffror kring upplevd trygghet efter en undersökning gjort på uppdrag av polisen.

Enligt den undersökningen var det i Stockholm i områdena Rinkeby och Botkyrka som flest människor kände sig otrygga sent på kvällen i det egna bostadsområdet.

I Göteborg upplevde flest människor otrygghet nattetid i sitt bostadsområde i lokalpolisområde Storgöteborg Hisingen och Nordöstra Göteborg. I Malmö var det i polisområde Södra Malmö som låg i topp, där bland annat Nydala, Lindängen och Rosengård ingår.

Fotnot: I våldsbrott ingår Brås definition med brottstyperna försökt till mord eller dråp, misshandel, våldtäkt, grov kvinnofridskränkning, grov fridskränkning, olaga förföljelse, våld mot tjänsteman och rån.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro