ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här använder polisen skjutvapen mest

Clarence Frenker · 21 Apr 2014
Uppdaterad 21 Apr 2014

Stockholm och Skåne ligger i topp när det kommer till polisens användning av tjänstevapen. I majoriteten av fallen handlar det om betvinganden där polisen tvingats dra vapen för att ingripa mot en gärningsman.

klar

Artikellänk är kopierad

Knappt två veckor har gått sedan Mesut Sahindal sköts ihjäl av poliser i Uppsala.
Knappt två veckor har gått sedan Mesut Sahindal sköts ihjäl av poliser i Uppsala.Foto: TT

Polisens användning av skjutvapen har ökat kraftigt de senaste åren, visar en rapport från Rikspolisstyrelsen, RPS.

Störst är ökningen i regionerna Stockholm och Skåne där antalet rapporterade incidenter nästan fördubblats mellan åren 2011-2013.

Därefter kommer Västra Götaland, Västmanland, Jönköping och Dalarna. I de två senare länen har antalet rapporterade ärenden nästan tiofaldigats. 

Enligt rapporten är det främst så kallade betvinganden, händelser där polisen tvingas hota en person med sitt tjänstevapen för att betvinga en person, som ligger bakom ökningen. Vid 2012 gavs nya direktiv från RPS att polisdistrikten skulle rapportera in även dessa ärenden vilket inte gjorts tidigare.

Dock har antalet rapporterad verkanseld och vådaskott minskat stadigt de senaste åren med varningsskotten ökat något jämfört med 2012, enligt statistiken.

Hittills under 2014 har två personer dödats av polisskott, och under 2013 avled totalt fyra personer efter att ha skjutits av polis. Två av dödsfallen inträffade i Stockholms län, Södertälje respektive Husby, och de övriga två i Varberg och Hagfors.

LÄS MER
Polisskjutningar har ökat kraftigt
LÄS MER
Polisen: Fadimes bror ihjälskjuten av polis

Det är en kraftig avvikelse från den genomsnittliga statistiken för de senaste 19 åren där cirka ett dödsfall rapporterats per år.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro