ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är 10 framsteg för hbtq-personer i Sveriges historia

Hugo Ewald · 10 Maj 2017
Uppdaterad 10 Maj 2017
Först 1978 sänktes den sexuella myndighetsåldern för samkönat sex till 15 år.

Först 1978 sänktes den sexuella myndighetsåldern för samkönat sex till 15 år. Foto: Erik Nylander/TT


Hbtq-personer har i Sverige setts som sjuka, förbjudits från att ha sex och på andra sätt diskriminerats av lagstiftningen. Här är några av de största framstegen som skett för hbtq-personers rättigheter i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Samkönade sexuella aktiviteter avkriminaliserades

1944 blev det i Sverige lagligt att ha sex med någon av samma kön, oavsett vilken könsidentitet man själv hade. Den sexuella myndighetsåldern var dock högre än för heterosexuellt sex – 18 år.

Homo- och bisexuella blev byxmyndiga vid samma ålder som heterosexuella

Först 1978 sänktes den sexuella myndighetsåldern för samkönat sex till 15 år. Regeringen kom sedan att påbörja ”Homosexutredningen” som pågick mellan 1978 och 1984 och syftade till att hitta den diskriminering mot homosexuella som kvarstod i lagstiftningen.

Transexuella fick rätt till att genomgå könskorrigering

En ny lag som tillät könskorrigeringar infördes 1972. Då fanns krav på att den sökande var ogift, steril och svensk medborgare. Idag gäller bara att du är över 18 år, folkbokförd i Sverige och har bott i landet i mer än ett år.

Diskriminering mot homo- och bisexuella personer förbjöds på alla plan

1987 infördes en lag om homosexuella sambor och förbud mot olaga diskriminering av homo- och bisexuella personer. Den kom som en följd av utredningen ”Homosexuella och samhället” som presenterades 1984.

Transexuella fick rätt att könskorrigera sig utan att behöva steriliseras

Kravet på sterilisering för att få genomgå en könskorrigering blev allt mer kritiserat under 2000-talet, och den 1 juli 2013 slopades kravet formellt. 2017 föreslog regeringen att de som tvångssteriliserats ska få ersättning.

Samkönade parförhållanden erkändes

Den svenska partnerskapslagen infördes den 1 januari och innebar att samkönade par kunde ingå registrerat partnerskap som med vissa skillnader motsvarade äktenskap. Bara Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade enigt för förslaget.

Samkönat äktenskap tilläts

Först den 1 maj 2009 trädde den nya könsneutrala äktenskapslagstiftningen igenom, som innebar att samkönade par också kunde gifta sig. Senare samma år röstade kyrkomötet för att samkönade par skulle kunna vigas inom Svenska kyrkan.

Samkönad adoption tilläts

Sedan 2003 har hbtq-par kunnat adoptera barn i Sverige. Dock skedde den första adoptionen först 2012, och det är ännu mycket ovanligt, mycket på grund av att ytterst få länder vill låta samkönade svenska par adoptera. Det första samkönade paret som fick en internationell adoption godkänd fick det så sent som 2016.

Hbtq-personer fick öppet tjänstgöra inom försvaret

Fram till 1976 fanns en rekommendation om att personer som var hbtq skulle ges frisedel från värnplikten. Den kom att ändras efter kritik från RFSL.

Lesbiska par gavs rätt till assisterad befruktning

2005 antog riksdagens ett förslag om att ge kvinnor i samboförhållanden rätt till assisterad befruktning. Lagändringen innebar att lesbiska par gavs samma rätt till assisterad befruktning som heterosexuella.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro