ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är 10 lagar som börjar gälla den 1 juli

Valerie Kaspersen · 25 Jun 2018
Uppdaterad 30 Jun 2018
Mer pengar i fickan till studenter och färre till de som har en törstig bil.

Mer pengar i fickan till studenter och färre till de som har en törstig bil. Foto: Sveriges domstolar


Från och med den 1 juli börjar en rad nya lagar gälla. Metro har gjort ett axplock av de viktigaste du behöver ha koll på.

klar

Artikellänk är kopierad

Varje år ändras och tillkommer det nya lagar. Den första juli träder bland annat två omskrivna lagar i kraft – samtyckeslagen och gymnasielagen.

GymnasielagenDen omtalade gymnasielagen träder i kraft från och med 1 juli. Det innebär att det går att ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiestudier för den som tidigare fått avslag på sin asylansökan.

Studiebidraget höjsBidraget till gymnasie- och högskolestudenter höjs med 200 respektive 296 kronor i månaden. Höjningen gäller från och med 1 mars och betalas ut retroaktivt.

Obligatorisk praoPrao togs bort under en tid, men återinförs igen 1 juli. Högstadieelever i årskurs åtta, samt årskurs nio för specialskolan ska under minst tio dagar ha prao.  

Färre karensdagarKarensdagarna minskar från sju till sex dagar för att få rätt till arbetslöshetsersättning efter att man blivit arbetslös.

Privat sjukvård blir dyrareDe som får hälso- och sjukvårdsförmåner av sin arbetsgivare kommer från och med 1 juli att förmånsbeskattas för vården eller försäkringspremien.

Billigare att vara med i facketDet blir möjligt för fackföreningsmedlemmar att dra av 25 procent av årsavgiften i deklarationen, dock endast om medlemsavgiften är minst 400 kr per år.

SamtyckeslagenEfter mycket om och men så införs samtyckeslagen den 1 juli. Det innebär att det blir olagligt att ha sex med en person om hen inte uttryckligen sagt eller visat att hen vill. Gärningsmän ska då kunna dömas för våldtäkt, även om hot eller våld inte använts.

Olagligt att utnyttja människor som tiggerAtt utnyttja människor genom tvångsarbete, såsom tiggeri, blir olagligt. Det gäller även andra arbeten som har uppenbart orimliga villkor. Förutom detta skärps även straffen för de som ägnat sig åt människohandel och koppleri.

Större möjlighet till arbetsplatsinspektionerDet ska bli möjligt för polisen att utföra fler arbetsplatsinspektioner och på så vis hitta personer som ska utvisas ur Sverige. Straffavgiften för den arbetsgivare som anställer en person som ska utvisas höjs.

Skattehöjning för bilar som drar mycketBilar med låga utsläpp kommer att belönas med bonus vid köp. Men bilar som drar mycket bensin kommer istället att åka på en skattehöjning.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro