ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är 11 saker du inte får ge din hund i jul

Emmelie Wallroth · 18 Dec 2014
Uppdaterad 23 Dec 2018
Nej nej nej.

Nej nej nej. Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Hur mycket det än lockar att dela med sig av julbordet till din fyrbenta vän så finns det flera saker som kan vara direkt livsfarliga för hunden. 

Det är Business Insider som har listat tolv olika matprodukter som inte är bra för din hund.

Choklad. Som många säkert redan vet är choklad inte alls bra för hunden. Choklad innehåller xantinalkaloider som koffein och teobromin, vilket har en stimulerande effekt på nervsystemet och kan göra att hundens hjärta och hjärna blir överstimulerade. En hund som har fått i sig choklad kan börja kräkas, bli uttorkad, få buksmärtor, darrningar, förhöjd kroppstemperatur, oregelbunden hjärtrytm och kramper och i värsta fall kan chokladen leda till döden.

Lussebulledeg (och all annan deg som innehåller jäst). Degen kan jäsa i hundens mage och börja producera alkohol. Degen kan också skapa en stor mängd gaser i hundens matsmältningssystem, vilket kan leda till svår smärta eller i värsta fall en sprucken mage.

​​Bacon (eller annan väldigt fet mat). Mat som är rik på fett kan leda till att hunden drabbas av pankreatit, och när en hund väl har utvecklad pankreatit kan deras bukspottkörtel sluta fungera.

Ost. Precis som med mjölk innehåller även ost ämnen som hunden inte kan bryta ner. Och precis som när hunden har fått i sig mjölk så kan den drabbas av bland annat kräkningar och diarré även av ost.

Vindruvor och russin. Inte heller här vet man exakt vad det är i produkterna som är skadligt, men konsumtionen kan leda till att hunden drabbas av njursvikt – och det kan vara dödligt. Hunden kan börja kräkas, få diarré eller tappa aptiten.

Lök. Om hunden får i sig för mycket lök kan det vara skadligt. Löken kan skada hundens röda blodceller och göra dem svagare. Får hunden i sig tillräckligt med lök kan det leda till att man tvingas göra en blodtransfusion.

Macadamianötter. Att macadamianötter kan vara skadligt för hunden är en relativt ny upptäckt. Exakt vad det är i nöten som inte är bra för djuret är ännu inte känt, men om en hund får i sig nöten kan det orsaka en toxisk reaktion. Hunden kan bli svag och få svårt att gå, drabbas av kräkningar, depression, skakningar och hypotermi.

Vitlök. Precis som vanlig lök kan vitlöken vara dålig för hunden. Hunden blir trött och får svårt att röra sig – någonting som kan visa sig efter några dagar. Hundens urin får en mörkt orange eller röd nyans, och konsumtionen kan leda till att en blodtransfusion krävs.

Mjölk. Mjölk innehåller mjölksocker – vilket hundar inte har enzymer för att bryta ner. En hund som druckit mjölk kan drabbas av kräkningar, diarré och andra problem. Det behöver inte vara direkt livshotande, men kan leda till att hunden får allvarliga sjukdomar.

Avokado. Avokadon innehåller persin, vilket hunden inte tål. Avokado kan leda till att hunden får problem med magen eller svårt att andas. Dessutom är avokadokärnan livsfarlig – den är lätt och lätt för hunden att råka svälja.

Äppelskrutt. Kärnorna i ett äppelskrutt kan avge cyanid, vilket kan leda till att hunden blir yr, får svårt att andas, kollapsar eller till och med hamnar i chock eller koma.

Källa: Business Insider

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro