ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är 12 vanliga frågor och svar om ditt CSN-lån

Natalie Demirian · 23 Feb 2017
Uppdaterad 4 Feb 2019
Många frågor dyker upp i samband med att man ska ansöka om studielån.

Många frågor dyker upp i samband med att man ska ansöka om studielån. Foto: TT/Ardea/IBL/Montage


Cirka 1,5 miljoner personer har svenska studielån och den genomsnittliga CSN-skulden för låntagare som bor i Sverige är ungefär 136 400 kronor. Totalt är låntagarna skyldiga drygt 213 miljarder kronor. Här är svaren på vanliga frågor om studiemedel.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad är studiemedel egentligen?

För det första så är det en skillnad på studiebidrag och studielån. Dessa två tillsammans utgör studiemedel som du som studerar på högskola eller universitet kan ansöka om.

Du väljer själv om du vill ta lån eller inte. Du kan välja att bara ta bidragsdelen, och den delen behöver du inte betala tillbaka. Du kan också välja att ta både lån och bidrag, och även då är det bara det du lånar som ska betalas tillbaka. Du kan förstås välja att låna i färre veckor än vad du egentligen har rätt till för att inte få en hög skuld.

Det finns dock vissa krav du måste uppfylla för att ha rätt till studiemedel. Du måste till exempel studera en utbildning som ger rätt till studiemedel, studera på minst 50 procent av heltid och minst tre veckor, uppfylla ålderskraven och klara dina studieresultat. Samtliga krav kan du läsa om på CSN:s hemsida. Studerar du utomlands kan du också ansöka om studiemedel. Läs mer här.

Hur mycket studiemedel kan jag låna?

Hur mycket du kan låna och hur mycket du kan få i bidrag beror på om du studerar på heltid eller deltid och hur många veckor du studerar.

Om du studerar på heltid 2017 får du bidrag på 712 kronor i veckan och du kan ansöka om lån upp till 1 792 kronor i veckan. Det innebär studiemedel på totalt 2 504 kronor i veckan. På fyra veckor, drygt en månad, får du alltså bidrag på 2 848 kronor och lån på 7 168 kronor. Det ger dig totalt 10 016 kronor. Studerar du deltid eller 75 procent så gäller andra belopp, det kan du läsa om här.  Det finns också vissa tilläggsbidrag du kan ansöka till om man har barn, om du har arbetat tidigare och haft en viss lägsta inkomst, med mera.

Jag har hört om att man inte får tjäna över en viss summa för att få studiemedel under sin studietid. Stämmer det?

Ja det stämmer, och det kallas för fribelopp. Det innebär att du bara får ha inkomster, till exempel om du jobbar extra vid sidan av studierna, till ett visst belopp under ett kalenderhalvår innan dina studiemedel minskar. Det gäller även för dig som bara tar studiebidrag och inga studielån. I ditt beslut om studiemedel får du veta vad ditt fribelopp ligger på. Summan varierar till exempel beroende på studietakten.

Hur länge kan jag ta studielån?

På högskola eller universitet kan du få studiemedel i högst 240 veckor, det vill säga i 12 terminer.

Hur snabbt måste jag betala tillbaka sitt studielån?

Du börjar betala tillbaka sitt lån tidigast sex månader från det att du senast hade studiemedel. Om du senast hade studiestöd under en vårtermin så börjar du betala tillbaka lånet i början på nästa år. Om du senast fick studiestöd under en hösttermin dröjer det ett år innan du börjar betala tillbaka året. Om du studerat en gång tidigare och börjar studera igen, får du inte någon ny betalningsfri period.

Hur betalar jag tillbaka och hur ofta betalar jag av mitt studielån?

Du betalar pengarna tillbaka till CSN och det kan du göra via bankgiro, autogiro eller e-faktura. I vanliga fall betalar du av lånet fyra gånger per år vid bestämda tillfällen. Du kan också när du vill betala av mer pengar än det du måste betala in.

LÄS MER
Falska CSN-brev i omlopp – bedragare vill lura till sig pengar

Hur mycket ska jag betala tillbaka?

Det beror helt på hur stor skuld du har, hur lång tid det kommer att ta för dig att betala och hur hög räntan är. Under ”Mina sidor” på csn.se kan du läsa allt om hur det ser ut för just dig.

När får jag göra undantag och ta längre tid på mig att betala?

Det går att ansöka om att få betala mindre om du har svårt att betala av ditt lån. Det kallas för nedsättning och innebär att du betalar mindre under en viss tid. Du kan ha starka individuella skäl till det, det kan vara med hänsyn till din inkomst eller bero på andra skäl. Det kan dock bli så att dina framtida årsbelopp blir högre eller att återbetalningstiden förlängs.

Vad är det för ränta på studielånet?

Räntan på studielånen fastställer regeringen varje år. Räntan för 2017 ligger på 0,34 procent, men det kan alltså se olika ut från år till år.

Hur länge kan jag betala av lånet?

Hela ditt lån hos CSN ska vara helt betalt senast när du är 60 år gammal och du betalar på lånet i högst 25 år.

Vid vilken ålder får jag inte längre studiemedel?

Bidragsdelen kan du få till och med det år du fyller 56. Lånedelen börjar dock minska successivt från det år du fyller 47.

Vilka studiestöd kan jag söka om jag går på gymnasiet egentligen?

När du studerar en gymnasieutbildning får du studiehjälp fram till och med vårterminen det år du fyller 20 år. Studiehjälp innebär att du får bidrag som du inte ska betala tillbaka.

Studiestödet kan bestå av tre olika bidrag: studiebidrag, extra tillägg och inackorderingstillägg. Det finns även ett bidrag som heter lärlingstillägg.

Studiebidrag innebär att när du fyller 16 år och går på gymnasiet så får du ett studiebidrag från CSN. Den summan ligger på 1 050 kronor per månad och betalas ut under tio månader, från september till juni. Du som är svensk medborgare behöver inte ansöka om studiebidraget, du får det automatiskt. Skulle det vara så att din familj har en inkomst före skatt som understiger 125 000 kronor per år så kan du ansöka om ett extra tillägg. Om du läser på en fristående gymnasieskola eller folkhögskola och måste bo på en annan ort under studietiden, kan du få inackorderingstillägg. Om du går en lärningsutbildning på gymnasiet där en del av utbildningen är på en arbetsplats kan du få bidrag för måltider och resor, så kallad lärlingsersättning.

KÄLLA: csn.se, Centrala studiestödsnämnden

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro