ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Här är 14 saker du kan göra avdrag för på deklarationen

Filip Häggberg · 3 Feb 2017
Uppdaterad 1 Maj 2017
Det finns många saker som kan ge dig avdrag på deklarationen.

Det finns många saker som kan ge dig avdrag på deklarationen. Foto: Anders Wiklund/TT/IBL/Alamy


Senast den 2 maj ska du ha skickat in din deklaration till Skatteverket. Men vad får du egentligen göra avdrag för? Här listar Metro 14 saker du kanske inte kände till.

klar

Artikellänk är kopierad

Parkeringsavgifter

Använder du egen bil i tjänsten? Då kan du få avdrag för dina parkeringsavgifter. Då krävs det dock att du använt bilen i minst 60 dagar under året och kört minst 300 mil i tjänsten. Du får då avdrag för de dagar som du använt bilen i jobbet.

Om du pluggar

För att få tillbaka pengar på deklarationen på grund av studier finns krav. Utbildningen ska vara nödvändig för att behålla det nuvarande arbetet, eller att du är arbetslös. Du kan också få avdrag om du går en vuxen- och arbetsmarknadsutbildning. Uppfyller du något av kraven kan du få avdrag på studiematerial, kurskostnader, resor och ökade levnadskostnader.

Tillfälligt arbete

Om du har ett tidsbegränsat jobb som pågår i högst två år, som tvingar dig att arbete på olika platser eller har en provanställning kan du göra avdrag. Då krävs det att arbetet sker på annan ort än bostadsorten (minst 50 kilometer från hemmet), du övernattar på arbetsorten och att du har kvar din ordinarie bostad.

Du hyr ut din bostad

Både privatbostäder och hyresrätter som hyrs ut beskattas under inkomst av kapital med 30 procent. Hyr du ut en bostadsrätt eller hyresrätt får du avdrag i form av ett schablonbelopp på 40 000 kronor och den del av avgiften eller hyran som avser uthyrningen. Vid småhus och ägarlägenhet är schablonbeloppet detsamma, men där får du också avdrag för 20 procent av hela hyresinkomsten.

Du måste flytta

Om du måste flytta för att behålla ditt jobb kan du få tillbaka pengar för flyttningskostnader i form av packning, transport och uppackning bland annat.

Blivit av med jobbet?

Om du har advokat- och rättegångskostnader efter ett tvistemål där du blivit av med jobbet ger det dig rätt till avdrag. Det förutsätter dock att målet berör uppsägning, lönefordran eller avgångsvederlag.

Användning av privat telefon i jobbet

Om du ringer samtal eller sms:ar med din privata mobiltelefon i tjänsten, och kan bevisa kostnaderna, får du avdrag för de utläggen.

Kläder i arbetet

Skyddskläder och skyddsutrustning som du enbart använder på jobbet kan du få tillbaka pengar för. Dit hör hjälmar, skyddsglasögon, hörselskydd och kläder som skyddar mot frätande ämnen, mekaniska skador, väta eller kyla.

Datorer och surfplattor

Har du en dator eller surfplatta som du behöver för att göra ditt jobb och din arbetsgivare inte har någon möjlighet att tillförse dig med en? Då kan du få avdrag för det, om du kan bevisa inköpskostnaden.

Du cyklar till jobbet

Om kostnaden för dina cykelresor till och från jobbet gick över 10 000 kronor 2016 kan du få ett avdrag på 250 kronor.

Bärplockning

Plockar du bär och säljer dem behöver du inte betala skatt för det, men det gäller bara om bären växer vilt, är egenhändigt plockade och om inkomsten för bären är max 12 500 kronor.

Du spelar skivor

Är du discjockey eller någon annan slags musiker som använder skivor? Då kan du få avdrag på din deklaration.

Kompensera räntan

Om du till exempel har ett lån som sägs upp i förtid kan du få tillbaka pengarna om du varit tvungen att betala en räntekompensation. Avdraget gäller då hela den betalda räntan.

Åker du mycket taxi?

I så fall kan du få avdrag. För att det ska vara möjligt ska det dock inte funnits något allmänt transportmedel tillgängligt och du ska inte ha haft tillgång till något eget fordon. Avdraget gäller hela kostnaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro