ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är 14 vanliga frågor och svar om amning

Natalie Demirian · 21 Apr 2017
Uppdaterad 12 Jul 2019
En hel del frågor dyker upp vid amning.

En hel del frågor dyker upp vid amning. Foto: TT


Amma eller inte amma? Det råder minst sagt olika åsikter i den frågan. Om det är så att du har bestämt dig för att amma ditt barn kan en hel del frågor dyka upp. Här är svaren på några av de vanligaste.

klar

Artikellänk är kopierad

LÄS MER
Nisse Edwall: Fem saker någon borde berättat innan jag blev pappa

Hur länge ska jag amma?

Det bestämmer du själv. Rekommendationen från svenska myndigheter är att helamma i sex månader och sedan långsamt börja ge annan mat samtidigt som man fortsätter att amma.

Så här skriver Livsmedelsverket: ”De första sex månaderna är bröstmjölk den bästa maten för barnet. För barn som inte ammas finns modersmjölksersättning som ger den energi och näring som barnet behöver” och ”bröstmjölken innehåller all den näring ett barn behöver för att växa och utvecklas under de första sex månaderna. Enda undantaget är D-vitamin, som barnet behöver få genom D-droppar.”

Hur vet jag när barnet vill äta?

Det märker du oftast. Barnet kan till exempel börja suga på något, ofta sina fingrar, och, efter att ha sovit, börja röra huvudet och munnen. Till slut börjar barnet skrika.

Hur vet jag när barnet är mätt?

Det kan vara svårt att veta om barnet får i sig tillräckligt med mat, särskilt innan du har lärt dig att tolka barnets signaler. Barn behöver olika mycket mat och får i sig små mängder varje gång du ammar. För att det ska bli tillräckligt så får inte barnet ammas för sällan. Det är omöjligt att veta hur mycket barnet får i sig när du ammar, men de flesta äter sig mätta och visar när de inte vill ha mer. Du vet att barnet får i sig tillräckligt mycket mat när barnet går upp i vikt och verkar nöjd efter amningen. Du kan också se på blöjans innehåll om barnet får i sig tillräckligt med mat. Ett bra tecken brukar vara att du får byta blöja minst sex gånger per dag och att blöjan är genomblöt med klart gul eller svagt gul urin. Om du känner sig osäker kan du alltid be bb eller BVC om hjälp.

LÄS MER
Undernärda barn omhändertagna – föräldrar serverade bara vegansk mat

Hur ofta ska jag amma?

Rekommendationen är att ett nyfött barn behöver äta effektivt minst sex gånger per dygn för att få i sig tillräckligt. De första veckorna vill barnet äta allt mer för varje dag. Läs mer om det här.

Finns det några snabba tips om hur jag ska tänka vid amning?

Det finns en hel del tips där ute! Vårdguiden skriver bland annat att:

• Om du vill att barnet släpper taget kan du försiktigt stoppa in ett finger i barnets mungipa så att greppet lossnar. Det kan du också prova om barnet inte har ett bra grepp om bröstvårtan.

• Om dina bröst är spända och gör att barnet får svårt att få ett bra grepp kan du prova att handmjölka ur lite mjölk så att brösten blir lite mjukare

• Du kan prova att undvika parfym och deodorant som doftar mycket. Starka dofter kan göra amningen svårare eftersom barnet föredrar din lukt.

• Alla barn är olika och en del barn vill ha lugn och ro och tycker till exempel inte om prat eller att teven är på vid amning.

Kan jag öka mjölkproduktionen?

Oftast handlar det om att barnet behöver suga mer. Du kan öka mjölkproduktionen genom att försöka amma oftare och amma båda brösten vid samma amningstillfälle. När du ammar mycket är det viktigt att dricka mycket vätska. Om du ammar tätt under några dagar kan det oftast räcka för att mjölkproduktionen ska öka, men ibland kan det ta lite längre tid än så. Om du känner dig orolig över om barnet får i sig tillräckligt mycket mat kan du få stöd hos bb, BVC eller hos en amningsmottagning.

Ska jag väcka barnet för att amma det?

En del nyfödda barn kan vara så trötta så att de behöver väckas för att ammas, men de flesta barn vaknar och visar att de är hungriga.

Vad gör jag om det gör ont i bröstet av att amma?

Det kan göra ont att amma och i början gör det ofta ont i bröstvårtorna i början av varje amningstillfälle. Om du har ont under hela amningen kan det bero på att barnet inte har rätt tag. Prova att ta bort barnet och börja om. Små sugblåsor är vanligt att få på bröstvårtorna, och de kan göra ont. De försvinner av sig själv och besvären brukar minska om du smörjer bröstvårtorna med lite bröstmjölk både före och efter amning, och låter brösten lufttorka. Har du ont hela tiden när du ammar och även när du inte gör det så bör du kontakta BVC eller en amningsmottagning.

Vad är mjölkstas?

Mjölkstas innebär att brösten blir spända, svullna, ömma och du kan ofta se en rodnad och det händer i samband med att mjölken rinner till några dagar efter att barnet har fötts. Det kan också komma senare än så.

Vad gör jag vid mjölkstockning?

En mjölkstockning är en bröstinflammation eller en bröstinfektion som kan orsaka många besvär. Det du kan prova om du har fått mjölkstockning är att fortsätta amma om du kan, barnets sug är det bästa. Försök att se till att barnet har ett bra tag om bröstet så att suget blir så effektivt som möjligt för att stimulera utdrivningsreflexen på rätt sätt. Du kan också prova att först mjölka ur lite för hand så att vårtgården blir mjukare och barnet får ett bättre tag. Läs mer om mjölkstockning och vad du kan göra åt det på Vårdguiden.

Hur kan jag få stöd med att lära mig att amma?

Det är inte alltid lätt med amning och det kan ta tid att få det att fungera. Personalen på sjukhuset ska se till att du vet hur du ammar innan du åker hem, alternativt hur man ger modersmjölkersättning om du inte ska amma. När du har kommit hem kan prata med BVC, eller en barnmorskemottagning.

Hur ska jag förvara min bröstmjölk som jag har pumpat ut?

Om barnet ska få bröstmjölken samma dag kan det stå i sex timmar i rumstemperatur, men den bör ställas i kylskåp så snabbt som möjligt för att det inte ska bildas bakterier. Om du tänkt frysa in bröstmjölken kan det förvaras i kylskåpet i högst ett dygn. Om det inte ska frysas in kan det förvaras upp till tre dygn i kylskåpet. I frysen håller sig bröstmjölken i sex månader.

Kan jag dricka alkohol när jag ammar?

Det innebär inga medicinska risker för barnet enligt nuvarande forskning om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar. Enligt Livsmedelsverket är det 1-2 glas vin eller motsvarande 1-2 gånger i veckan. Den mängd alkohol som barnet kan få i sig med bröstmjölken är mycket liten. Livsmedelsverket skriver också att alkohol inte har några positiva effekter för amningen.

Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om kost under amning.

Måste jag amma?

Nej, det måste du inte. Det är upp till dig om du vill amma eller ge ditt barn modersmjölksersättning direkt. Oavsett hur du väljer att göra så ska ditt beslut respekteras och stödjas från personal på förlossningsavdelningar, bb och BVC.

LÄS MER
Stor lista: Allt du behöver packa i förlossningsväskan

KÄLLOR: Vårdguiden, Livsmedelsverket, Amningshjälpen

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro