ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är 15 kommuner som höjer skatten nästa år

Johan Wikén · 4 Nov 2015
Uppdaterad 4 Nov 2015
Bettina Kashefi, chefekonom på SKL, tror att det finns en rädsla hos kommunpolitiker att höja skatten.

Bettina Kashefi, chefekonom på SKL, tror att det finns en rädsla hos kommunpolitiker att höja skatten. Foto: TT


Många kommuner befinner sig just nu i ett pressat ekonomiskt läge. Men hittills har endast 15 kommuner beslutat om höjd skatt nästa år, visar en kartläggning av SVT Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har larmat om ett svårt ekonomiskt läge för landets kommuner. Bland annat på grund av en åldrande befolkning och ett ökat flyktingmottagande. SKL menar att kommunerna kan tvingas höja skatten med två kronor till 2019.

►LÄS MER: Vidrigt att höra rika gnälla över högre skatt

I en enkätundersökning som SVT Nyheter har genomfört svarar bara 15 kommuner att de har beslutat om höjd skatt. Bland de drygt 50 kommuner som inte har tagit beslut ännu säger många att de troligtvis inte kommer höja skatten 2016. Med andra ord verkar skattehöjningarna dröja.

– Det finns en stor tveksamhet hos de flesta kommunpolitiker till att höja skatten, åtminstone om man inte kan rättfärdiga det på ett bra sätt och peka på vad pengarna ska användas till, säger Bettina Kashefi, chefekonom på SKL, till SVT.

Enkäten besvarades av 265 av landets 290 kommuner. En kommun som kommer att höja skatten är Örebro. Höjningen på 50 öre är den första höjningen på över 30 år. Men det beror inte på ett ökat flyktingmottagande, enligt kommunstyrelsens ordförande Lena Baastad, S.

– Självklart är det en utmaning som både Örebro, hela Sverige och Europa befinner sig i just nu men det är inte det vår skattehöjning handlar om. Det vi gör nu är den största investeringen i välfärden sedan 1960-talet, säger hon till SVT.

LÄS MER: Förslaget: Unga och nyanlända ska slippa betala skatt

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro