ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är 20 tv-serier vi aldrig kommer att glömma

Jonna Nordlund · 12 Jun 2017
Uppdaterad 13 Jun 2017
"Doctor Who", "Skilda världar" och "Twin Peaks" är alla klassiker vi minns från förr.

"Doctor Who", "Skilda världar" och "Twin Peaks" är alla klassiker vi minns från förr. Foto: Youtube


Banbrytande kyssar, fantasifull vänskap och sexuella tabuer. Genom tiderna har det kommit massvis med serier och handlingarna är ändlösa. Här är några av de mest populära och minnesvärda serierna vi suttit bänkade framför.

klar

Artikellänk är kopierad

”Doctor Who”: 1963–1989

Den första versionen av den mystiske utomjordingen Doctor Whos tidsresor kom år 1963. Serien sändes då i hela 26 säsonger innan den lade ner 1989. I serien tar doktorn ofta med sig en följeslagare på tidsresorna, inte sällan i form av en vacker ung kvinna, och inte sällan möter dessa något skräckinjagande monster på sina äventyr.

Få serier har varit så banbrytande som ”Star Trek”, till exempel blev Uhura, en av seriens ledande karaktärer, den första svarta kvinnan att kyssa en vit man på tv. Detta var på den tiden fortfarande väldigt omdebatterat och bolaget blev tvungna att spela in två versioner, en där de kysstes och en där de inte gjorde det. Efter att den första versionen var klar saboterade dock skaparna alla försök till den andra versionen, vilket ledde till att kyssen blev tvungen att vara med i avsnittet. Det har kommit flera versioner och sidospår av den första ”Star Trek” som sändes år 1966–1969 och är en av de serier som har störst fanbase i världen.

”Den vita stenen”: 1973

Utanför både jämnårigas och vuxnas värld skapar Fia och Hampus sin egen. Vi får under 13 avsnitt följa de två barnen medan de bygger på deras vänskap samtidigt som de utsätter sig för nya, och allt mer farliga, fantasiäventyr tillsammans.

”Scener ur ett äktenskap”: 1973

När Ingmar Bergman valde att skapa en serie var det många som blev chockade då serier på den tiden inte ansågs lika fina som film. Den 281 minuter långa serien har dock blivit hyllad av många och anses än i dag vara en av de bästa serierna som gjorts, både nationellt och internationellt. Precis som namnet avslöjar handlar serien om ett gift par och olika delar av deras liv. Huvudrollerna spelas av Liv Ullman, som medverkat i många av Bergmans filmer, och Erland Josephson.

Under nybyggartiden på 1870–1880-talet slår jordbrukarfamiljen Ingalls sig ner på en gård i den staden Walnut Grove i Minnesota. I ”Lilla huset på prärien” får vi följa familjen och andra i deras vardagsliv i staden.

”Vilse i Pannkakan”: 1975

Denna serie handlar gott och kort om en pojke som börjar fantisera om vilka varelser som kan leva på den pannkaka som han inte vill äta upp.

”Mupparna”: 1976–1981

Grodan Kermit driver en show på en teater där vi får möta många familjära ansikten, för vem minns inte divan Miss Piggy, den lite knäppa Gonzo och den svenska kocken (som ingen svensk någonsin förstått ett ord av).

Situationskomedi som följer komikern Jerry Seinfeld, hans vänner Elaine och George och den excentriske grannen Kramer i deras vardagsliv. Serien har många minnesvärda avsnittet men det mest omtalade avsnitten är ”The contest” (säsong 4, avsnitt 11) som handlar om vem av de fyra som kan klara sig längst utan att onanera. Psst… om du inte fått nog av humorn i Seinfeld kan vi tipsa om ”Curb your enthusiasm” (eller ”Simma lugnt, Larry” som den så vackert heter på svenska) som handlar om Larry David, en av skaparna bakom Seinfeld.

”Twin Peaks”: 1990–1991

Mordet på tonåringen Laura Palmer upprör och chockar alla i Twin Peaks. Tittaren upptäcker snart en stor mystik i staden när vi får följa flera av de boende i staden och FBI-agent Dale Cooper som försöker reda ut baldrottningens död. David Lynchs serie har hyllats av många och har nyligen fått en uppföljning där vi får återvända till mysterierna och mörkret i den lilla staden.

”Mr. Bean”: 1990–1995

Även de simplaste sysslorna är svåra att klara av för Mr. Bean – trots att han är en vuxen man. Rowan Atkinsons älskade karaktär lyckas dock alltid på något sätt, även om det innebär fantasifulla omvägar för att lösa problemen.

”Rederiet”: 1992–2002

En av de mest framgångsrika svenska serier och en av de som gått på tv under som längst tid, hela 10 år i rad. Serien handlar om ett färjeföretag som kör passagerare mellan Stockholm och Åbo i Finland. Handlingen tog plats dels i Stockholm men främst på skeppet m/s Freja

”Vänner”: 1994–2004

I 1990- och tidigt 2000-talets Manhattan möter vännerna Rachel, Monica, Chandler, Ross, Joey och Phoebe. Vi får följa de sex personer, som alla har en väldigt unik karaktär, i deras kärleksdraman, karriärsliv, skapande av familjer och kanske mest av allt i deras roliga funderingar och missöden som nog de flesta kan känna igen sig i. Och trots att vi säkert har sett de flesta avsnitt flera gånger, kan vi än i dag inte låta bli att stanna till när vi bläddrar bland kanalerna får att spendera lite tid med vännerna, och en kopp kaffe, på Central Perk.

Kanske den mest klassiska svenska komediserien hittills. ”NileCity 105.6” handlar om Percy Nilegård som försöker driva en radiokanal och får en hel del intressanta gäster på besök. Karaktärerna spelades av Killinggänget, som då bestod av Robert Gustafsson, Henrik Schyffert, Johan Rheborg, Martin Luuk, Andres Lokko och Jonas Inde.

”Skilda världar”: 1996–2002

”Skilda världar” var den första serien i Sverige att sändas flera dagar i veckan och det släpptes sammanlagt 500 avsnitt av den populära såpoperan. I genomsnitt hade avsnitten cirka 1,3 miljoner tittare. ”Skilda världar” är en såpopera som utspelar sig i Nacka, Stockholm, där det mesta av serien är inspelat.

”Oz”: 1997–2003

I Emerald City, som är en del av det så kallade maximum security-fängelset Oz, möter vi flera kriminella personer där tanken är att de ska få leva ett mer humant fängelseliv än på de andra anstalterna för att människorna där ska kunna rehabiliteras. Publiken får dock följa fångarna i en allt annan än human tillvaro där allt från heroinmissbruk till våldtäkt och lemlästning förekommer.

”Dallas”: 1997–1991

Denna klassiska såpopera gick i USA mellan åren 1978 och 1991 (även om den fortsatte visas på repris i många år efter det) men i Sverige hade serien premiär först 1981 och avslutades först 1993. I ”Dallas”, som under tidigt 1980-tal var världens mest populära serie, får vi möta familjen Ewing och framförallt J.R. Ewing, som ständigt kämpar med sitt oljeföretag och människor i hans närhet som går bakom hans rygg för att stjälpa J.R. och själva dra vinning av familjens olja.

”Skärgårdsdoktorn”: 1997–2000

Johan Steen flyttar till den ön Saltö i Stockholm för att ta över sin svärfar Alex Holtmans läkarklinik. Han måste bevisa för sin svärfar att han är av det rätta virket när han hjälper patienterna på ön då Alex Holtman är besviken att hans dotter, Johan Steens fru, inte tar över kliniken som det tidigare var tänkt, då hon är kvar i Afrika och jobbar för Läkare utan gränser.

Det första avsnittet av ”Sex and the city” sändes för 19 år sedan och har sedan dess blivit en av de mest kända serierna genom tiderna. Vi får följa skribenten Carrie Bradshaw och hennes tre vänner i deras singelliv och karriärer i New York. Serien tog ofta upp viktiga samhällsfrågor och tänjde på gränserna, till exempel kvinnors ställning i samhället och sexuella tabuer – självklart alltid med nya, moderiktiga kläder i fokus hos karaktärerna, framförallt hos skokära Carrie Bradshaw.

”Sopranos”: 1999–2007

Det är få listor över serier du bör se som inte nämner ”Sopranos”. Klassad som en av de bästa serierna genom tiderna handlar ”Sopranos” om maffiafamiljen Sopranos som bor i New Jersey, USA. Främst får vi följa Tony Soprano som kämpar med att hålla allt flytande i sina två familjer – den privata och den kriminella.

”Freaks and geeks”: 1999–2000

Vill en blicka tillbaka både på högstadielivet och minnas hur kändisarna såg ut i tonåren och tidig 20-årsålder har ”Freaks and geeks”, eller ”Nollor och nördar” som den heter på svenska, den perfekta kombon. Här medverkade nämligen personer som James Franco, Seth Rogen, Jason Sege, Busy Philipps och många fler, dock blev serien inte så långvarig och lade ner efter den första säsongen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jonna Nordlund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro