ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är 5 saker att tänka på när du byter bank

· 12 Sep 2017
Uppdaterad 12 Sep 2017
I Sverige finns det 117 olika banker som du kan välja mellan. Att byta bank kan väcka en del frågor. Metro reder ut vad du ska tänka på när du byter bank.

I Sverige finns det 117 olika banker som du kan välja mellan. Att byta bank kan väcka en del frågor. Metro reder ut vad du ska tänka på när du byter bank. Foto: TT/Montage.


Räntor, dåliga villkor och höga avgifter. Orsakerna att byta bank kan vara många. Men att genomföra själva bytet kan väcka flera frågor och det kan vara svårt att veta vilken bank du ska byta till. Metro har frågat Jakob König, bankexpert vid Sveriges Konsumenter, vad du behöver ha koll på.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Tre dagar

Att öppna ett bankkonto och flytta pengar ska ta tre dagar, men har du till exempel bolån kan det ta längre tid. Har du bolån som är bundna bör man vänta tills de bolånen löper ut. Men du kan fortfarande byta bank om du exempelvis vill ha lönen och betala räkningar via en annan bank. Du behöver inte ens fysiskt gå till en bank för att byta, ring bara banken du vill byta till så hjälper den dig. Men om du vill förhandla villkor kan det vara en god idé att boka ett möte.

– Den bank man vill byta till är den som sköter hela bytet och då ska det bara ta tre dagar att genomföra bytet, säger Jakob König, som anser att det är enkelt att byta bank i Sverige.

2. Var otrogen

Jakob König förklarar att man bör vara otrogen mot sin bank. Om en annan bank erbjuder mycket billigare tjänster och produkter eller har bättre villkor kan du ha flera olika banker. Så kallade nischbanker, det vill säga banker som har specialiserat sig på vissa tjänster och produkter, kan vara ett bra alternativ till storbanker. Våga säga till din bank att du funderar på att byta, det kan gör att din nuvarande bank vill förbättra dina villkor.

3. Pruta

När du byter till den nya banken är det ett tillfälle att pruta på olika erbjudanden, exempelvis bolåneräntan. Fråga vad du kan få hos banken om du byter till dem. Eftersom banken är intresserad av en ny kund kan du få rabatt och de kan sockra erbjudandet lite.

– Det ska man däremot inte vara säker på att få behålla, säger bankexperten Jakob König.

Det är ett erbjudande som du brukar få ha det första året och du bör hålla koll och fortsätta förhandla med banken för att behålla en bra ränta. En del banker kan erbjuda dig en bra boränta mot att du tecknar ett sparande hos banken. Men Jakob König tycker att du ska vara skeptisk om banken erbjuder en bra ränta mot att du exempelvis startar ett sparande i fonder och tecknar försäkringsprodukter – för ofta blir det väldigt dyrt i helheten, säger han.

4. Se upp med sparandet

Har du besparingar på en bank, exempelvis aktiefonder, ska du vara försiktig om du ska byta bank. Flyttar du dina besparingar så måste du nämligen sälja fonderna för att kunna stoppa in pengarna i ett fondkonto via den nya banken, vilket innebär att du måste betala skatt på den eventuella vinsten. Ju större vinst desto sämre är det att flytta. Du kan också välja att ha kvar fonder i den gamla banken. Har du däremot ett investeringssparkonto, ISK, är det inga problem, däremot kan du behöva betala en flyttavgift. Se också till att den nya banken har fonderna som du vill spara i.

5. Hur ofta ska jag byta och ska jag ens ha allt på en bank?

– Nej, jag tycker att man ska ha flera banker, säger Jakob König.

Orkar du inte byta bank förklarar bankexperten att du däremot ska se över ditt bankengagemang vart femte år.

Är du nöjd med din bank kan du vara kvar hos den. Om du däremot inte är nöjd ska du också våga lämna banken för att visa ditt missnöje. Du kan även ge din nuvarande bank en chans att se över och förbättra dina villkor. Ser du att andra banker erbjuder vissa tjänster billigare så kan du lika gärna ha flera banker. Däremot kan det vara så att du får bättre ränta på exempelvis ditt bolån om du samlar flera lån och tjänster hos en och samma bank. Men då är det viktigt att undersöka och jämföra vilka avgifter olika banker har för att se vilken bank som har det bästa helhetserbjudandet.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro