ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är 5 saker du behöver veta om "världens största bomb"

Linnéa Borgert · 13 Apr 2017
Uppdaterad 13 Apr 2017
GBU-43 väger närmare 10 ton.

GBU-43 väger närmare 10 ton. Foto: Air Force Base / AP


På torsdagen släppte USA "världens största bomb" över ett bergsområde i Afghanistan. Målet var ett grottsystem där IS-krigare tros gömma sig. Här är vad vi vet om bomben.

klar

Artikellänk är kopierad

1. GBU-43 kallas för ”alla bombers moder”. GBU står för guided bomb unit, på svenska ”fjärrstyrd bombenhet”. Den kallas också MOAB, som står för Massiv Ordnance Air Blast (luftartilleri med massiv verkar).

2. Enligt USA:s försvarshögkvarter Pentagon är GBU-43 den största icke-nukelära bomben som existerar, skriver CNBC. Ryssland menar dock att de har utvecklat en ännu kraftfullare bomb, som de kallar för ”alla bombers fader”. Den kom några år senare som ett svar på USA:s bomb.

3. Bomben väger ungefär 10 ton. Eftersom den är så tung kan den inte skjutas från ett vanligt bombplan utan måste släppas från ett fraktplan på hög höjd, skriver CNN.

4. Enligt NBC News är bomben tio gånger större än den näst största bomben som USA använder. Men den är inte i närheten av storleken av en kärnvapenbomb.

5. Torsdagen var första gången bomben användes i strid, enligt Pentagon. Den testades för första gången i mars 2003, bara några dagar före Irakkriget, skriver TT.

”Alla bombers moder” testades 2003, men har aldrig använts i strid förut.
”Alla bombers moder” testades 2003, men har aldrig använts i strid förut.Foto: Polaris Images
klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro