ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är 5 saker kvinnor fortfarande inte kan göra i Saudiarabien

Filip Häggberg · 27 Sep 2017
Uppdaterad 27 Sep 2017
Saudiska kvinnor ska få köra bil – men de diskrimineras fortfarande på flera andra sätt.

Saudiska kvinnor ska få köra bil – men de diskrimineras fortfarande på flera andra sätt. Foto: Khalid Mohammed/AP/TT


Det blev i går klart att kvinnor ska få börja köra bil i Saudiarabien, enligt ett dekret från landets kung. Men det finns fortfarande regler och lagar som är diskriminerande mot kvinnor i landet – här är några av dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Resa själva

Kvinnor har ofta med sig en man när de reser, och i vissa fall följer mannen med kvinnan när hon gör ärenden i hemstaden, eftersom kvinnor inte får röra sig fritt på egen hand.

Washington Post rapporterade 2006 om ett fall där en kvinnlig tonåring blev våldtagen i Saudiarabien. Kvinnan fick ett hårdare straff än gärningsmannen och dömdes till fler piskslag – för att hon inte hade en man med sig.

Kvinnor som är gifta med saudiska män måste få tillåtelse av mannen för att lämna landet, enligt Sveriges ambassad i Saudiarabien.

Klä sig hur de vill

Kvinnor lever under förutsättningen att klä sig konservativt, med långärmade och lössittande plagg som går ned till anklarna. De får inte ha byxor.

Det styrs av strikt tolkning av den islamistiska lagen, men kan se olika ut i olika delar av landet. På offentliga platser måste kvinnor ha på sig en abaya (svart kappa) och täcka håret.

Äta var de vill

Det är faktiskt sant. På vissa restauranger finns det familjeavdelningar, men det finns också restauranger som inte serverar kvinnor alls eller inte serverar kvinnor som inte har med sig en manlig släkting.

Gå in tillsammans med män

I många offentliga byggnader, som statliga universitet och banker, finns det separata ingångar för kvinnor och män. Enligt The Telegraph diskrimineras kvinnor också på stränder, i parker och i kollektivtrafiken.

Idrotta på samma förutsättningar

Kvinnor och idrott går inte ihop, tycker Saudiarabiens ledare. Landet ville tillsammans med grannlandet Bahrain ansöka om att arrangera OS år 2020 – och separera kvinnor från män i tävlingarna

– Vårt samhälle är väldigt konservativt. Det är svårt att acceptera att kvinnor tävlar i idrott, speciellt i simning, sa en representant för Saudiarabiens olympiska kommitté, enligt AP.

Förslaget ratades av den internationella olympiska kommittén.

Och visste du att…

… landet i april 2017 valdes in i FN:s kvinnokommission. Det innebär att Saudiarabien, där kvinnor enligt lag är underordnade män, ska arbeta med och utveckla hur FN jobbar med jämställdhetsfrågor.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro