ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är 5 vallöften som de rödgröna redan gett upp

Aron Andersson · 2 Okt 2014
Uppdaterad 2 Okt 2014

Foto: TT / Montage


MP och S regeringsförhandlingar innebär att vallöfte efter vallöfte kastas i papperskorgen. Här är överenskommelserna som går emot tidigare besked, och vallöftena som finns kvar att diskutera.

klar

Artikellänk är kopierad

Under veckan har det framkommit en hel del viktiga besked från den blivande S och MP-regeringen. Men många av dem går emot tidigare vallöften. Här är de frågor där antingen MP eller S har svikit sina väljare.

1. Försvaret köper fler Jasplan och ubåtar. Försvarsanslagen ska minskas med 1,6 miljarder kronor under 2015. Så lät Miljöpartiet före valet. Nu har de i stället kommit överens med S om att bygga flera Jasplan, något de var tydligt emot i valrörelsen.

2. Inget stopp för Förbifart Stockholm. Miljöpartiet har varit tydliga motståndare till Förbifart Stockholm. Nu kommer bygget att skjutas upp till 1 maj nästa år. Men kan partierna inte komma överens innan dess så ska nuvarande planer att fortgå. 

3. Inga kärnkraftsreaktorer kommer att stängas. Socialdemokraterna hade visserligen inga jättetydliga besked om kärnkraften ens före valet, men MP ville se flera stängda reaktorer. Något sådant beslut har inte tagits. Ska vi ska tro den nya statsministern kommer kärnkraft bli kvar i nuvarande form under kommande mandatperiod. Men Åsa Romson hävdar motsatsen: – Jag är helt säker på att reaktorerna kommer att stängas av lönsamhetsskäl under nästa mandatperiod. I takt med att vi låter kärnkraften bära sina egna kostnader kommer det bli tydligt att den inte längre är lönsam, säger hon till Expressen.

4. Krogmomsen är fortsatt halverad. Socialdemokraterna lovade att krogmomsen skulle återgå till den gamla nivån på 25 procent. Men så blir det inte alls. Efter förhandlingar med MP står det klart att den halverade krogmomsen blir kvar.

5. Rut-avdraget blir kvar. Även om möjligheten till läxhjälp via rut-avdrag tas bort så kommer skattebidragen i stort sett att vara oförändrade. Socialdemokraterna ville egentligen ha en halvering av rut-avdragets omfattning, men det blir det inget med.

►LÄS MER: Här är allianspolitikernas bittra tweets

...och 3 frågor där det saknas besked

Trots många uppgörelser finns det fortfarande frågor där det saknas besked, och där partierna före valet hade olika syn på saken. Här är några frågor där framtiden är fortsatt osäker.

Hur ser framtiden ut för Bromma flygplats? MP vill bestämt stänga flygplatsen för att i stället bygga bostäder. Men S har en helt annan inställning i frågan. Det är ännu oklart hur uppgörelsen kommer att se ut.

Vilka miljöskatter får vi se? MP vill ha lastbilsskatt, flygskatt och höjd bensinskatt. Socialdemokraterna har däremot lovat att bensinskatten inte ska höjas. Någon kommer troligtvis behöva vika sig i frågan.

Hur blir det med allmän värnplikt? Stefan Löfven har pratat om att återinföra allmän värnplikt. Miljöpartiet ville i stället skära i försvarsbudgeten. Hur partierna står i frågan i dag är fortfarande oklart.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro