ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är 6 sporter som vill in i Riksidrottsförbundet

Filip Häggberg · 11 Mar 2017
Uppdaterad 11 Mar 2017
Sporterna har hittills bara fått nej av Riksidrottsförbundet.

Sporterna har hittills bara fått nej av Riksidrottsförbundet. Foto: Mats Andersson/TT/Martin Meissner/Andrew Shurtleff/AP/IBL/Alamy


E-sportaren Emil HeatoN” Christensens medverkan i Mästarnas mästare har fått många att höja ögonbrynen. Han tycker att e-sporten ska få plats i Riksidrottsförbundet. Här är andra sporter som vill bli erkända av förbundet.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Thomas Brun/NTB Scanpix

Svenska Bridgeförbundet

Kortspelet bridge är ett spel för fyra personer med en vanlig kortlek. Svenska Bridgeförbundet skriver på sin hemsida att de under vårens riksidrottsmöte kommer att söka medlemskap i Riksidrottsförbundet, vilket de också gjort tidigare.

De medger att bridge inte är en idrott ur det ”atletiska” perspektivet, men tycker att spelet uppfyller RFs regler för träning och tävling.

Foto: IBL/Imago

Svenska Islandshästförbundet

Varje år arrangeras drygt 120 tävlingar för tävlingsryttare för islandshästar. Svenska Islandshästförbundet har ansökt om medlemskap i RF i år, precis som tidigare.

Foto: Mats Andersson/TT

Svenska Cheerleadingförbundet

För tredje gången har förbundet 2017 ansökt om medlemskap i RF. Cheerleading föddes i USA, då fokus låg på att vara en hejaklack och heja fram ett lag.

Sporten finns nu världen över – och cheerleadingklubbarna tävlar också i sporten, de hejar inte bara fram lag från andra idrotter.

I sin ansökanfrån 2014 skrev Cheerleadingförbundet att de ”med råge” uppfyller RFs fem krav för att kunna godkännas som medlemsförening. Här kan du läsa mer om kraven.

Foto: Martin Meissner/AP

Svenska Kroppskulturförbundet

Vad är det här för sport då? Jo, bodybuilding. Utövarna, kroppsbyggarna, tävlar i att vara så muskulösa som möjligt. Det är en bedömningssport, där domarna avgör vinnaren utifrån tre kriterier: Symmetri, låg fettprocent och balanserad muskelmassa.

Svenska Kroppskulturförbundet har i år, precis som tidigare, ansökt om medlemskap hos RF. Bilden av bodybuilding är dock att det är en slags skönhetstävling, snarare än en sport, skriver KIT.

Foto: Andrew Shurtleff/AP

Svenska Lacrosseförbundet

Sporten, som går ut på att med hjälp av en klubba med håv få en gummiboll i mål, är som allra störst i USA och Kanada.

Det Svenska Lacrosseförbundet vill ge sporten ett större erkännande i Sverige, genom att bli medlemmar i RF. Till 2024 hoppas det internationella lacrosseförbundet att sporten ska vara med i OS.

Foto: IBL/Imago Sportfotodienst

Svenska Padelförbundet

Padel, eller padeltennis, är en racketsport och beskrivs som en blandning mellan tennis och squash. Precis som i tennis spelas padel på en plan med två planhalvor avskilda av ett nät och squashliknelsen är att du kan använda väggarna i spelet.

Ordet padeltennis kom 2016 med i Svenska språkrådets nyordslista, men än så länge är sporten inte med i RF.

pil
Då avgörs det om förbunden blir medlemmar

Mellan den 19 och 21 maj äger Riksidrottsmötet rum i Karlstad. Där beslutas det om förbunden blir medlemmar i Riksidrottsförbundet.

pil
Här några idrottsförbund som är med i RF – som du kanske inte kände till

• Isseglarförbundet

• Gång – och Vandrarförbundet

• Draghundsportförbundet

• Varpaförbundet

• Dragkampförbundet

Källa:  Källa: Riksidrottsförbundet

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro