ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är 7 läkemedel du inte ska ta tillsammans med alkohol

Filip Häggberg · 7 Mar 2019
Uppdaterad 10 Mar 2019
Alvedon och alkohol? Ipren och alkohol? Metro reder ut hur det fungerar.

Alvedon och alkohol? Ipren och alkohol? Metro reder ut hur det fungerar. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Shutterstock


Kan jag ta en Alvedon och dricka alkohol? Hur är det med Ipren i samband med alkohol? Metro listar sju läkemedel och reder ut hur de fungerar tillsammans med alkohol.

klar

Artikellänk är kopierad

Alvedon och alkohol?

Läkemedel som innehåller paracetamol, som Alvedon, kan orsaka allvarliga leverskador om du tar för stor dos – eller om du druckit alkohol en längre tid. Du rekommenderas inte att ta en Alvedon när du dricker mycket eller om du gör det ofta.

Har du druckit en mindre mängd? Då kan du vanligtvis ta en tablett dagen efter utan att riskera skador.

Förutom i Alvedon finns paracetamol bland annat i Panodil, Pamol och Pinex.

Ipren och alkohol?

Du bör inte ta Ipren eller andra inflammationshämmande smärtstillande läkemedel tillsammans med alkohol. Det kan öka risken för blödningar i mag-tarmkanalen.

Förutom Ipren gäller det också Treo, Ibumetin, Voltaren, Diklofenak, Eeze, Naproxen och Pronaxen.

Antibiotika och alkohol?

Äter du penicillin går det bra att dricka en mindre mängd alkohol. Det finns dock mer ovanliga sorter av antibiotika, Doxycyklin, Doxyferm, Flagyl och Oracea till exempel, som inte bör kombineras med alkohol. Det kan göra så att läkemedlet får sämre effekt.

Det är överlag inte bra att, när du har en infektion, belasta kroppen med alkohol.

Äter du antibiotika? Alkohol kan göra så att den får sämre effekt.
Äter du antibiotika? Alkohol kan göra så att den får sämre effekt.Foto: Shutterstock

Antidepressiva och alkohol?

Kombinationen av läkemedel mot depression och alkohol kan ge upphov till biverkningar i form av förvirring och aggressivitet. Det är alltså inte att rekommendera.

Sömnmedel och alkohol?

Bör inte kombineras. Alkohol förstärker effekterna av både sömnmedel och lugnande läkemedel, exempelvis Imovane, Zopiklon, Stilnoct, Zolpidem, Flunitrazepam, Oxascand och Sobril.

Morfin och alkohol?

Höga doser av morfin och andra morfinliknande läkemedel (opioder) kan påverka andningen. Risken ökar om du tar dem tillsammans med alkohol – vilket du rekommenderas att inte göra.

Exempel på läkemedel är Dolcontin, OxyContin, OxyNorm och Oxycodone.

Blodförtunnande och alkohol?

Tar du Trombyl eller Waran ska du vara försiktig med alkoholen. Den kan påverka blodets förmåga att koagulera och blodplättarnas funktion.

Dricker du alkohol kan doseringen av warfarin, som finns i Waran, behöva ändras. Ett glas behöver i vanliga fall inte påverka det, men större mängder alkohol under några dagar ändrar din kropps förmåga att göra sig av med warfarin.

Klopidogrel, Brilique, Pradaxa, Eliquis, Xarelto och Lixiana är andra blodförtunnande läkemedel där du ska vara försiktig med alkoholen.

Källor:1177 Vårdguiden, Fass, Apoteket.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro