ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är Afrika 2.0 – en växande kontinent

Elisabeth Braw · 17 Okt 2012
Uppdaterad 17 Okt 2012

Bilden av Afrika håller på att förändras. Vissa länder har en häpnadsväckande ekonomisk utveckling.

klar

Artikellänk är kopierad

IT-entreprenörer i Addis Abeba.
IT-entreprenörer i Addis Abeba.Foto: Elisabeth Braw

Addis Abeba. Åsnor går och betar längs vägkanten i sällskap av herdar som vaktar getter. Bakom dem ligger ett ”Facebook och internetkafé”. Ruckliga hus, gropar i marken, sophämtare – och unga entreprenörer som bär på Ipad. Välkommen till det nya Etiopien.

Etiopien är inte det enda afrikanska landet med snabb ekonomisk tillväxt. Förra året var Ghana världens snabbast växande ekonomi, enligt rapporten Africa Progress Report. Bland topp tio finns: Kongo, Moçambique och Demokratiska republiken Kongo. 

Det här är Afrika 2.0. 

– Afrika har en miljard invånare och kommer att ha två miljarder invånare år 2040, säger Mamadou Toure, en ung före detta anställd på banken JP Morgan som nu arbetar för Världsbankens International Finance Corporation (IDA).

– Och det är en väldigt ung befolkning. Det är en enorm potentiell arbetskraft. Och, tack vare demokratiseringsprocess och ökad stabilitet, återvänder många afrikaner från utlandet. Dessa unga afrikaner är bättre utbildade också. Allt detta attraherar dessutom investerare.

Toure, som föddes i Senegal och växte upp i Frankrike är en av grundarna av Africa 2.0, ett nätverk för afrikanska ledare på uppgång inom politik, näringsliv och samhälle. 

Stabilitet har lett till imponerande tillväxt i gamla krigszoner som Rwanda, vars ekonomi växte med nästan 7 procent förra året, med turism och export av te och kaffe som starkaste delar. 

– Rwanda, Uganda och Ghana är goda exempel, säger Lina Mohohlo, chef för Botswanas centralbank och styrelsemedlem i panelen Africa Progress, en grupp internationella ledare som följer utvecklingen i Afrika. 

– Deras ekonomiska tillväxt är underbyggd av politiska reformer, fördelarna med ett mångfaldigande av ekonomierna, växande export tack vare växande internationell efterfrågan och växande priser på råvaror. Det finns ingen anledning varför kontinenten inte skulle åtnjuta denna positiva utveckling. 

I Accra, Ghanas huvudstad, bygger Vodafone ett stort och imponerande huvudkontor. En helt ny stadsdel växer upp runt den slitna flygplatsen. 

Mamadou Toure känner väl till Afrikas utmaningar som står kvar. 

– Vi vet att vi inte kan förändra 55 länder över en natt. Men många vill, och de andra kommer att följa med tack vare framgångsvågen. 

Eftersom afrikanska ekonomier växer från en väldigt låg nivå är ända vägen uppåt. 

– Afrika är det nya gränslandet, säger Merron Pillart, en etiopisk-amerikansk affärskvinna som återvänt till Addis Abeba. 

– Räkna in att det är ekonomisk kris överallt annars, lägger hon till. 

Och de nya affärsidkarna som återvänt från Europa och Nordamerika planerar att stanna i Afrika för gott. 

– I Europa finns det ett glastak för personer som jag. Och dessutom, vad är Europas hopp för framtiden?, säger Mamadou Toure.

”Jag talar hellre om vägen framåt”

Botswana är den riktiga framgångssagan i Afrika. Ända sedan dess självständighet har landet haft civilt ledarskap, en stabil regering och en häpnadsväckande ekonomisk utveckling. Förra året var Botswanas BNP 16 030 US dollar, nästan samma som Ryssland och litet högre än Mexiko. Kvinnan bakom mycket av framgången är Linah Mohohlo, chef för Botswanas centralbank. 

Är Afrika äntligen på väg mot välstånd?

– Vi ser en växande medelklass och en minskning av fattigdomen. Den växande medelklassen, trots att den fortfarande är liten, är viktig eftersom det är den klassen som bidrar till att lyfta andra uppför den ekonomiska stegen, så att säga. 

Vilka länder visar mest framsteg? 

– Uganda, Rwanda och Ghana är goda exempel. 

Vad är nyckeln till framtida välstånd i Afrika? 

– Jordbruket skulle kunna bli en källa till välstånd och hjälpa kontinenten att uppnå balanserad ekonomisk tillväxt och minska fattigdomen. Och SME:s (små och medelstora företag) är också omistliga i sitt sätt att stimulera tillväxt. 

Vilka är hindren på vägen för Afrika mot välstånd som kontinent? 

– Jag är optimist, så jag talar hellre om vägen framåt än att se tillbaka. Men det är viktigt att komma ihåg att Afrika behöver ekonomiska samarbeten som gynnar afrikansk tillväxt. 

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro