ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är Afrikas framtid: Appbyggande ungdomar

Elisabeth Braw · 18 Okt 2012
Uppdaterad 18 Okt 2012
Här är Afrikas framtid:  Appbyggande ungdomar 73 procent av afrikanerna har nu en mobiltelefon.

Här är Afrikas framtid: Appbyggande ungdomar 73 procent av afrikanerna har nu en mobiltelefon. Foto: Glyn Riley


Kumasi, Ghana. Skjulen finns kvar. Och sopletarna, åsnorna och män som ägnar hela dagarna åt att vänta på ett jobb. Men unga it-tekniker, håller på att förändra Afrikas framtid, en app i taget.

klar

Artikellänk är kopierad

På Kwame Nkrumah University of Science And Technology (KNUST) i Kumasi, Ghana, bär kvinnor korgar fyllda med mat på sina huvuden  förbi studenter som är på väg till lektioner. Från ett internetkafé på campus driver Godwin Amefia, 21, sitt eget mobilappsföretag.

– Jag insåg att studenter inte blev informerade om ändringar i schemat så jag skapade en mobilapp för det, säger han. 

Företaget heter mNotify, har fem anställda och erbjuder en rad appar riktade till kyrkor, skolor och företag.  

Amefia är knuten till mFriday, en teknik-hubb vid KNUST vars medlemmar träffas varje fredag för att utbyta teknikidéer. Välkommen till Ghanas Silicon Valley. 

– Det här är en del av en helt ny rörelse i Afrika. Folk vill skapa något som ger dem ett erkännande, säger mFridays grundare Bobby Okine. 

73 procent av afrikanerna har nu en mobiltelefon, jämfört med bara 4 procent för tio år sedan. Siffran väntas ha stigit till 85 procent år 2015, enligt undersökningar gjorda av Royce Funds. Det är sannerligen inom mobiltelefonkulturen som Afrika tagit ett språng förbi västländerna. 

– Afrika är framtiden, säger Jesse Ofori, 21, en annan student på KNUST som har ett eget teknikföretag.

– Man kan åka till Storbritannien eller USA för att starta ett teknikföretag, men det mesta har redan gjorts där. Här finns det fler möjligheter. Varenda bananförsäljare har en mobiltelefon och det kan vi tjäna pengar på. 

– Unga afrikaner börjar inse att har man en laptop så kan man tjäna mycket pengar, säger Okine. Vi är väl insatta och medvetna om problemen i Afrika. Vi säger: ”Varför inte skapa en app som löser något av de problemen? ”. 

Okines företag, MAK-Edu Consult, har ett mobil-app-kontrakt med Ghana Post, och en annan av mFridays medlemmar utvecklar en app som gör att trafikmyndigheterna kan upptäcka falska körkort. 

– Unga entreprenörer i väst kan presentera sina idéer för riskkapitalister, men i Ghana finns det inga riskkapitalister, säger Pierre Brunache, en haitier som arbetar inom Ghanas teknologisektor. 

– Här måste ditt företag etableras medan du fortfarande studerar på universitetet. Studenter tar kontakt med företag och frågar vilka problem som måste lösas och skapar sedan en app för det. 

”Vi agerar som ett växthus”

Markos Lemma är medgrundare av teknikhubben IceAddis i Addis Abeba.

Vad gör er hubb för unga etiopier? 

– Eftersom vi ligger på ett universitetscampus så hjälper vi framför allt studenter som vill starta företag men inte vet vad som gäller. Vi är i princip en länk mellan universitetet och världen utanför. Vårt uppdrag från utbildningsdepartementet är att starta så många nya företag som möjligt. Men vi är försiktiga med vilka vi bjuder in. Att servera kaffe är en väldigt bra idé och man kan tjäna mycket pengar på det, men det är inte särskilt innovativt. De som vill bli medlemmar gör en presentation, och om de lyckas agerar vi som ett växthus. 

Mobilappar ses som en stor tillväxtmarknad i Afrika – håller du med om det?

– Definitivt. Varje vecka har vi en workshop som kallas Mobile Monday för app-utvecklare, där de kan nätverka med företag och potentiella investerare. 

De flesta av våra medlemmar utvecklar appar för androider, som de flesta afrikaner köper, det är billigare än Iphone. De flesta vet inte hur man tjänar pengar på det för kreditkort och banktjänsterna är inte riktigt utvecklat här i Etiopien. Så de försöker hitta sätt att ta betalt för sina mobilappar. Och vi planerar att starta Mobile Mondays i andra städer. Elisabeth Braw

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro