ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är åklagarnas nya drag mot fuskarna på högskoleprovet

Filip Joelsson · 19 Okt 2018
Uppdaterad 19 Okt 2018
Åklagare vill se hårdare tag mot fuskarna genom strängare straff, med risk för fängelse.

Åklagare vill se hårdare tag mot fuskarna genom strängare straff, med risk för fängelse. Foto: TT


Två åklagare vill att straffet för den som fuskar på högskoleprovet ska bli betydligt hårdare än idag. 15 personer som misstänks för fusk åtalas nu för grovt brott, vilket kan ge upp till två års fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Fusket under högskoleproven har varit ett omtalat problem de senaste åren. Ett hundratal personer har avslöjats med att fuska, och ligor vars affärsidé har varit att sälja de rätta svaren har sprängts av polis.

Nu vill två åklagare ta hårdare tag mot fusket genom att införa strängare straff.

– Det är ju ett led i en allvarlig brottslighet, säger åklagaren Henrik Stiernblad till P3 Nyheter.

Under hösten 2016 gillrade Universitet- och högskolerådet en fälla. Genom att byta plats på olika svar kunde 50 personer pekas ut som fuskare, och hittills har ett tiotal av dem dömts.

Domarna har dock aldrig varit hårdare än ”osann försäkran”, vilket kan ge högst sex månaders fängelse. För lite, anser åklagarna, som hellre ser att brotten rubriceras som ett grovt brott med fängelse i upp till två år.

– Hela grejen med högskoleprovet är ju att man ska ha andra möjligheter att komma in på universitetet. Om det här i förlängningen får fortgå får det ju stora konsekvenser för om vi överhuvudtaget kan ha högskoleprov. Det är ju en samhällsfunktion som påverkas, säger Åklagaren Zilla Hirsch till P3 Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro