ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är äldreboendet som byggt bort vintern

Filip Joelsson · 8 Dec 2017
Uppdaterad 8 Dec 2017
Varför vänta till nästa sommar, när man kan skapa sommar på artificiell väg?

Varför vänta till nästa sommar, när man kan skapa sommar på artificiell väg? Foto: Frösunda


Vintertid är deppig tid, tycker många. På ett äldreboende i södra Stockholm beslutade man sig för att göra något åt saken. Man byggde helt enkelt bort vintern.

klar

Artikellänk är kopierad

Solen försvinner redan på eftermiddagen, temperaturen kryper allt oftare ner under nollan, och det ska dröja länge innan våren är här. Mörker.

På Hanvedens vård- och omsorgsboende i södra Stockholm beslutade man sig för att göra något åt saken. Man byggde helt enkelt bort vintern, vilket lokaltidningen Mitt i Haninge var först att rapportera.

– ”Solrummet”, kallar vi det. Det är populärt både bland de som bor här och deras anhöriga, säger Margareta Nilsson, verksamhetschef på Handvedens vård- och omsorgsboende, till Metro.

Läs mer: Här byggs äldreboende och förskola under samma tak

Solrummet har försetts med en konstgjord sandstrand och ljudet av hav. Dessutom har man installerat artificiellt solljus, som både ger värme och d-vitamin.

– 30 minuter i solrummet ska vara som 10 minuter i riktigt solsken. Och med tanke på hur lite sol vi har så här års är det många som uppskattar att ta sig en sväng till solrummet, säger Margareta Nilsson.

Många av de äldre som bor på Hanveden har någon typ av demensjuskdom. Tidigare forskning från bland annat Nederländerna och USA har visat att ljusterapi kan bromsa utveckling av just demenssjukdomar, och behandlingsmetoden blir därför allt vanligare på äldreboenden.

Läs mer: Katten Max får sparken från äldreboende – har inte skött sig

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro