ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är alla VM-klara nationer – Danmark missar fotbollsfesten

Filip Häggberg · 10 Okt 2018
Uppdaterad 10 Okt 2018
Danmarks stjärnor Nadia Nadim och Pernille Harder (till vänster) får följa VM från tv-soffan.

Danmarks stjärnor Nadia Nadim och Pernille Harder (till vänster) får följa VM från tv-soffan. Foto: Getty Images


15 lag har säkrat en plats till nästa sommars fotbolls-VM i Frankrike. Men det finns också stora nationer som misslyckats i kvalet – bland annat Sveriges grannar tillika EM-finalisten Danmark.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige var ett tag illa ute. Efter 0-1-förlusten mot Ukraina i juni behövde Blågult göra topprestationer i de två avslutande matcherna.

Det lyckades man med.

Ukraina städades enkelt undan i returmötet hemma på Gamla Ullevi i Göteborg – och Danmark besegrades med 1-0 på bortaplan i en kontrollerad insats. VM-platsen var säkrad.

Danmark utslagna av EM-vinnaren

Men för danskarna blev det tvärtom. Laget kom tvåa i kvalgruppen och tvingades spela ett playoff mot Nederländerna (repris på EM-finalen förra sommaren), där det blev förlust över två matcher.

Det är en besvikelse, såklart. Vi spelade bra men fick inte till det. Det är tungt att veta att man inte får vara med i ett VM, sa lagkaptenen Pernille Harder i TV 12:s sändning.

Europa får sammanlagt åtta platser till VM, och av dessa är sju fyllda (Nederländerna och Schweiz gör upp om den sista i playoff-finalen). Även Frankrike är kvalificerat utöver de åtta, eftersom de är värdnation.

Flera platser kvar att slåss om

Även i Sydamerika och Asien är det klart.

Suveränerna Brasilien och mindre namnkunniga Chile knep de sydamerikanska platserna, medan Kina, Thailand, Australien, Japan och Sydkorea la beslag på de asiatiska.

I det afrikanska kvalet, som avgörs i november, står tre VM-platser på spel. Ghana, Algeriet, Mali, Nigeria, Kamerun, Ekvatorialguinea, Sydafrika och Zambia slåss om dem.

Det tillkommer också tre nationer från Nord- och Centralamerika och ett från Oceanien.

pil
15 av 24 VM-nationer klara

Frankrike, Kina, Thailand, Australien, Japan, Sydkorea, Brasilien, Chile, Spanien, Italien, England, Skottland, Norge, Sverige, Tyskland.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro